Heim Károly

2017.12.13. 11:30

Az informatika hőskorának ismert alakja volt

A számítástechnika hőskorának egyik legismertebb alakja volt Heim Károly a hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes években, Szekszárdon. Elsősorban a megyei kórház számítógépes rendszerfejlesztésében vett részt. Emellett szőlészkedik, borászkodik és irodalmárkodik is.

Fiatal korában régész akart lenni, most irodalmárkodik a hetvenéves Heim Károly, a közbenső évtizedeket pedig számítástechnikai fejlesztésekkel töltötte. Az optikai kábelfektetéstől, a programozáson át, a Basic nyelv oktatásáig mindenbe belekóstolt. Szőlészkedik, borászkodik is; nem mondható tehát egysíkú gondolkodású embernek. Lévén öt gyermeke, a Szekszárdi Nagycsaládosok Egyesületének elnöke is volt, 18 évig.

A megyei kórház számítógépes rendszerfejlesztésében nagy lendülettel vett részt. Először, mint az intézmény gépi adatfeldolgozója, aztán, mint az onnan kivált – és Csehák Judit minisztersége idején közvetlenül a szakminisztériumhoz tartozó – GYÓGYINFOK (Gyógyító-megelőző Informatikai Központ) műszaki osztályvezetője, s végül, mint az abból kivált Datex Kft. ügyvezető igazgatója. A hálózatépítéstől a gépbeszerzésen át a szoftverfejlesztésig mindennel foglalkozott az általa irányított, általában tíz fő körüli csapat.

A megyei kórházhoz 1971-ben került. Akkoriban forradalmi újdonságnak számítottak a lyukkártyák, lyukszalagok, mágnesszalagok, mágneskártyák olvasására alkalmas masinák. Az intézmény 1974-ben vásárolt egy hazai gyártású R10-es számítógépet. Ez egy ruhásszekrény méretű szerkezet volt, 64 kilobájtos memóriával. Különféle perifériás egységeket lehetett hozzá csatlakoztatni: lyukszalagolvasóval ellátott írógépet, sornyomtatót, mátrixnyomtatót (mely már percenként 180 karaktert nyomtatott), mágnesszalag- és mágneslemez-olvasót. Heim Károly azt is megoldotta, hogy a sima magnókazettákra kerülő adatokat áttehették a gép által elfogadott méretes mágnesszalagokra. A mágnesszalagegység is ruhásszekrény méretű volt.

Aztán felpörgött a technikai fejlődés, a rendszerváltás után terjedni kezdtek az asztali számítógépek, egy évtizeddel később pedig beköszöntött a laptopok kora. A mázsás eszközöket néhány kilós szerkezetek váltották fel, miközben a műveleti sebesség és a tárolókapacitás összehasonlíthatatlanul megnőtt. Cége nemcsak a kórháznak dolgozott. Rengeteg optikai kábelt fektettek le Kaposváron és Pécsen is, főiskolai, egyetemi, közintézményi megrendeléseknek eleget téve. Gépkarbantartást, programozást, vízügyi rendszerek kiépítését is vállalták.

A megyében az első számítógép-üzemeltető szakmérnökök közé tartozó Heim Károly 2007-ben vonult nyugdíjba. Ma már csak felhasználói szinten foglalkozik a számítástechnikával. Az irodalom felé fordult. Első kötete, A „biciklis” 2011-ben jelent meg, s további három készülget. Azért csak készülget, mert az év nagy részében a szőlőjében dolgozik.

Néha el is megy a kedve az írástól, mert úgy érzi, nem tud kellőképpen hatni ezáltal az emberekre, de barátai ösztönzik a folytatásra. A nyugdíjas levéltáros, Kaczián János azt mondta neki, hogy az írástudó embernek felelőssége van: a megszólalás felelőssége. És úgy érzi, hogy ezt a felelősséget vállalnia kell.

Öt gyermeke és hat unokája van

Heim Károly 1947-ben született Majoson. Bonyhádon érettségizett, majd finommechanikai műszerésznek tanult. Megkapta a Szakma Kiváló Tanulója címet, miután országos versenyt nyert. Később számítógép-műszaki felsőfokú végzettséget (1975) és számítógép-üzemeltető mérnök (1981) diplomát szerzett. Dolgozni az MMG Műszergyárban kezdett 1969-ben. Onnan a megyei kórházhoz került gépi adatfeldolgozónak, majd a GYÓGYINFOK-hoz, ahol műszaki osztályvezetőként tevékenykedett, 1993-ig. A Datex Kft.-től ment nyugdíjba 2007-ben. Házas, öt gyermeke és hat unokája van. A Szekszárdi Nagycsaládosok Egyesületének 18 évig volt az elnöke. E téren kifejtett munkájáért megkapta a Nagycsaládosok Országos Egyesületének „Családjainkért” kitüntető díját. Egyéb elismerések mellett „Közjóért” kitüntetésben is részesült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában