Borsa Brown

2018.06.23. 16:00

A maffia, az arabok, és a prostik írónője járt Bonyhádon

Múlt hétvégén rendezték meg a XVIII. Völgységi Könyvfesztivált Bonyhádon, melynek Borsa Brown, 2017 legsikeresebb írónője is a vendége volt.

Melcher Alexa, fotó: szerző felvétele

Fotó: szerző felvétele

Borsa Brown az író-olvasó találkozón elmondta, saját szórakoztatására kezdett el írni. Első könyvét barátnője olvasta, aki azt tanácsolta küldjék be a kiadónak. A könyv hat-hét évig hevert a fiókban, miután beadta a derekát. Egy visszautasítás után kapott pozitív választ a mostani kiadójától. Egy első könyves írónak nagyon nehéz berobbannia a köztudatba, Borsa Brown azt vallja, hogy könyvei sikerét leginkább a karaktereinek köszönheti. Számára a legnehezebb az írásban a körítés, amit nem szeret olvasni, azt megírni sem. A családi béke érdekében férje és gyermekei, valamint barátai nem szokták elolvasni a könyveit, olvasói viszont annál inkább szeretik a történeteket. 2017-ben ő volt a legsikeresebb írónő Magyarországon.

Fotó: szerző felvétele

– Borsa Brown. A legtöbben nem is tudják, hogy Ön magyar.

– Vannak vicces szituációk az álnevemből adódóan, amikor egy író-olvasó találkozóra érkezem. Az egyik helyszínen megkérdezték a rendezőktől, hogy hívtak-e tolmácsot, mert ők nem fogják érteni mit mondok. A kislányaim neveiből áll össze, Bíborka a nagylányom, Sarolta a kicsi, a Brown vezetéknév pedig jól passzolt hozzá. Van egy másik nevem, amit az olvasók találtak ki a könyveim után: Borsa Brown, a sorozatgyáros.

– Az első kötete – a Maffia – megjelenése előtt egy multinacionális cégnél, majd a családi vállalkozásban dolgozott.

– A második könyvemnél éreztem azt, hogy most vagy csinálom rendesen, vagy abbahagyom, mert a kettő nem megy egyszerre. Nem tudtam elképzelni az életemet írás nélkül, és így nehéz volt elmenni dolgozni. Mindig ott volt a gondolat, hogy most munka helyett leülhetnék és írhatnék. Amikor az ember nem csinál valamit szívvel lélekkel az már nem jó, ezért döntöttem az írás mellett. Természetesen okozott családi feszültséget, de most már a férjem is belátja, hogy így volt jól.

– Az Arabbal felrobbantotta a könyvpiacot.

– Az egy kötetre tervezett történt végül öt kötetté nőtte ki magát, az olvasók még mindig várják a folytatást, kérik, hogy legyen például Arab sofőrje vagy Arab szolgája. Az Arab szeretője a személyes kedvencem, azt is mondhatom, hogy terápiás jelleggel készült, végig bőgtem, amíg megírtam. Az Arab lánya előtt tiltakoztam, hogy nem lesz folytatás, majd miután megírtam olyan hosszú lett, hogy a kiadó közölte nem jelenhet így meg. Végül nem lehúztuk a karakterszámokat, hanem hozzáírtam és így lett két kötetes Anna története. Az Arab lánya írása közben fogalmazódott meg bennem az Arab fia, mert a történet olyan fordulatot vett, hogy Khalid al-Szudairi megért egy saját kötetre.

– Talán Ön az egyetlen író, akinek a közösségi oldalon közös csoportja van a rajongókkal, melynek aktív tagja, és Borsa találkozókat tart országszerte.

– Nagyon jó hangulatúak a Borsa találkozók, és úgy beszélgetünk a könyvek kapcsán, mintha ezer éve ismernénk egymást. Nem is az a lényeg, hogy én tartom velük a kapcsolatot, hanem az, hogy a csoportban barátságok születnek. A Borsa karakterek csoportnak ötezer női tagja van. Véleményem szerint, ahol ennyi nő nem öli meg egymást az már valóban egy közösség. Nagy megtiszteltetés, hogy ilyen olvasóim vannak. Köztük maradhatok az, aki valóban vagyok.

Borsa a beszélgetés után a rajongóival fényképezkedett, minden olvasó dedikált Anna novellát kapott ajándékba.

– Milyen érzés, hogy minden kötete sikeres lesz?

– Hatalmas élmény. A siker kulcsa talán az, hogy nem az olvasóknak akarok megfelelni. A lényeg, hogy én csak azt tudom megírni, ami az én fejemben és a szívemben van. Minden könyvnek önálló élete van, megvan a saját mondanivalója. Nem gondolom, hogy egy írónak mindig jobbnak kell lennie az előző könyvénél. Én arra törekszem, hogy mást adjak az olvasóknak, ne írjam meg ugyanazt többször.

– Már nem titok, hogy a Gyalázat és hit című, legújabb könyve hamarosan megjelenik. Van-e olyan történet, amit élete során mindenképpen meg szeretne írni?

– Nem gondolkozom előre. Minden, ami a fejemben van az egy álom, és tudom, hogy meg kell valósítanom. A maffia ágyában volt az egyetlen – melynek témája az olasz maffia – amiről tudtam, hogy írni szeretnék. A férj prostija volt az, ami teljesen más mint az előző könyvek, egy krízisbe jutó házasság újraélesztéséről szól. Tudtam, hogy ez a téma fontos, amit meg kell írnom. A többi könyv egy fellángolás alapján íródott. A Gyalázat és hit című könyv érdekessége az lesz, hogy három szemszögből mutatja be a történetet, erre sem volt még példa.

Borsa Brown, a sorozatgyáros

Első könyve 2013-ban jelent meg az Álomgyár Kiadó gondozásában, melynek címe: A maffia ágyában. Az első kötetet követte még kettő, 2014-ben A maffia ölelésében, és A maffia szívében. A köztudatba azonban csak 2015-ben robbant be Az Arab című regényével, mely újra egy sorozattá nőtte ki magát. Minden regénye a toplisták élére került, elsősorban romantikus, erotikus témában ír. Legújabb könyve 2018 tavaszán jelent meg, A férj prostija címmel. A Gyalázat és hit című műve pedig hamarosan

Sikerkönyvei:

A maffia ágyában (2013)

A maffia ölelésében (2014)

A maffia szívében (2014)

Az Arab (2015)

Az Arab szeretője (2016)

Az Arab lánya 1 (2016)

Az Arab lánya 2 (2017)

Az Arab fia (2017)

A maffia ágyában bővített kiadás (2016)

A maffia ölelésében bővített kiadás (2016)

A maffia szívében bővített kiadás (2017)

A férj prostija (2018)

Díjai, elismerései:

Az Év Könyve-fődíj az olvasók szavazata alapján Az Arab című kötettel (2015)

Aranykönyv díjazott, 2. helyezett, Az Arab című kötettel (2016)

2017 legsikeresebb írónője (2017)

Aranykönyv díjazott, 2. helyezett, Az Arab lánya – második részével (2018)

Aranykönyv díjazott, 3. helyezett, Az Arab fia című kötettel (2018)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában