munkalehetőség

2018.02.20. 07:00

A nyugdíjas dönthet, hány órát dolgozik

Kedvező adózású, rugalmas munkalehetőséget biztosítanak tagjaiknak a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek.

Ihárosi Ibolya, fotó: Mártonfai Dénes

Alapos tájékoztatást kaphattak a tegnapi fórumon a nyugdíjas szervezetek és munkáltatók képviselői, valamint a nyugdíjasok a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetekről. Az országgyűlés döntésének eredményeképpen mára minden megyében  megalakultak a szövetkezetek. A városházán tartott rendezvényen Ács Rezső polgármester köszöntötte a megjelenteket, és egyebek közt kiemelte a szekszárdi nyugdíjas szervezetek tagjainak aktivitását, részvételét a város közéletében.

A 2017 decemberében megalakult Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KÖZÉSZ), valamint a Vállalkozók és munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) közös rendezvénysorozaton ismerteti minden megyében a szerveződésben rejlő lehetőségeket a megalakításukhoz szükséges szakmai és gyakorlati információk megosztásával. A szakmai napok szekszárdi fórumán részt vett és előadást tartott a saját területét érintő tudnivalókról dr. Réti Mária, habilitált egyetemi docens és dr. Bak Klára, a Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft. szakértői, Turi Dénes, a KÖZÉSZ elnöke, Kovács Miklós, a szövetség alapító tagja és Vida Péter, a VOSZ szolgáltatási tagozatának elnöke.

Az előadásokból az derült ki, hogy a szövetkezeti forma mind a még dolgozni akaró nyugdíjasoknak, mind pedig a munkáltatóknak előnyös. A vállalkozásoknak azért, mert megbízási szerződést kötnek a szövetkezettel, ezért nem kell szociális hozzájárulási adót, szakképzési, egészségügyi hozzájárulást és társasági adót fizetni. A foglalkoztatott nyugdíjas pedig kizárólag 15 százalék személyi jövedelemadót fizet. A főbb előnyök közé tartozik továbbá a rugalmas időbeosztás és az is, hogy a nyugdíjas döntheti el, melyik napon hány órát tud, vagy akar dolgozni. A szövetkezeti fizetés mellett megkapja a teljes nyugdíját. A javadalmazás lehet akár természetbeni juttatás, élelmiszer-utalvány is.

A konkrét előnyök mellett vannak érzelmi, szociális előnyei is a nyugdíjas szövetkezeteknek. Az idős ember megőrizheti testi, szellemi, lelki aktivitását, továbbra is egy közösség tagjaként tevékenykedhet. Emellett erősíti a generációk közötti együttműködést általában, konkrétan  például a  mentorprogram keretében. A szövetkezet tagjai számára oktatási, képzési, kulturális lehetőségeket biztosít. Az aktívan élő nyugdíjasok akár új dolgokat is tanulhatnak, elvégre a jó pap is holtig tanul. A másik oldalról pedig a munkáltató  hasznosíthatja az idősek tapasztalatait. Hiszen jobban megéri a bevált régi szakemberek visszafoglalkoztatása, mint újak betanítása.

Hogy lehet szövetkezetet alapítani?

A közérdekű nyugdíjas szövetkezet olyan vállalkozási forma, amely segíti tagjait az időskori munkavállalásban. A szövetkezeti tagság önkéntes. Alapításához legalább hét tag szükséges, akik közösen döntenek az alapszabály tartalmáról és tagnyilvántartást vezetnek. Tag lehet minden öregségi nyugdíjas és az, aki átmeneti bányászjáradékban részesül. Minden résztvevőnek egy szavazata van. Van kötelező vagyoni hozzájárulás is, de ez általában alacsony, szinte jelképes összeg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában