rotary club

2018.07.23. 16:20

A Rotarynak az ENSZ-ben is van állandó képviselete

Wessely Gábor

Fotó: Mártonfai Dénes

Megjelent a szekszárdi Rotary Club elmúlt két évtizedét bemutató kötet. A szerző, dr. Dobos Gyula közelről ismeri az eseményeket, ugyanis két alkalommal is betöltötte a szervezet elnöki posztját.

A Rotary 1905-ben jött létre az USA-ban. Magyarországon 1925-ben alakult az első csoportja, de a háború után hosszú ideig nem működhetett. Csak a rendszerváltás után szerveződött újjá. Szekszárdon 1998-tól van jelen. Célja a szolgálat, az adományok célba juttatása. Az itteni legnagyobb akciója a kórház gyermekosztályának és szülészetének modern eszközökkel való ellátása, ami mintegy százmilliós tétel volt. De támogatják többek között a Hospice Alapítványt, a faddi gyermekotthont és az általános iskolai tehetséggondozást is.

Szerveznek diák cserekapcsolatokat: itteni gyerekek utazhatnak külföldre tanulni, ahol rotarys családoknál kapnak elhelyezést, és fordítva. Mexikói lány is tanult már a szekszárdi Garay-gimnáziumban a Rotarynak köszönhetően.

A szekszárdi Rotary Club huszonnégy tagú. Nemcsak a város, a megye életében is fontos a szerepe. S hogy világviszonylatban milyen az elismertsége, azt Dobos Gyula így szemlélteti: – Az ENSZ-ben, a nemzetek mellett két szervezetnek is van állandó képviselete. Az egyik a Vöröskereszt, a másik a Rotary.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában