Komlósiné Kiss Anett

2018.08.17. 11:30

A sajtószóvivőnek mindig naprakésznek kell lennie

A szóvivőnek mindig tudnia kell, hogy mikor, kinek, mit mondhat el, hangsúlyozta a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Mártonfai Dénes

Komlósiné Kiss Anett címzetes rendőr őrnagy négy és fél hónapja a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Ez már elegendő idő arra, hogy a kérdésre azt válaszolhassa: nem csalódott, és egy pillanatig sem bánta meg a döntését. Nyolc évet bűnügyi, tíz évet közlekedésrendészeti területen töltött el. Nem csoda, hogy a baleset-megelőzés ma is a szíve csücske. Nem is hagyta abba a közlekedésbiztonsági versenyekre való felkészítést, jelenleg éppen a Tolna megyei baleset-helyszínelőket készíti fel a szakmai országos versenyre. Úgy tartják, hogy időnként váltani kell a szakterületek között, új kihívásokat keresve, hogy ne váljon megszokássá, rutinná a munka, ezért pályázta meg a sajtószóvivői posztot, amikor az elődje más területre váltott.

A legfontosabb eredménynek azt tartja, hogy nagyon jó kapcsolatot sikerült kialakítania mind a megyei, mind pedig az országos sajtó munkatársaival. A sajtószóvivő helyzete olyan, mint szendvicsben a szalámié. Két oldalról harapják, hiszen az újságíró mindent tudni akar, a rendőrség meg vagy nem akarja, vagy nem teheti meg, hogy az adott pillanatban mindent vagy bármit elmondjon a bűnesetről. Ilyenkor van az, hogy az újságíró találgat. Erre azt mondta a szóvivő, hogy vannak olyan ügyek vagy helyzetek, amikor a nyomozás érdekei miatt minden információ nem adható ki, ezért előfordulhat, hogy nem a rendőrségtől származó, pontatlan információk jelenhetnek meg a sajtóban. Éppen ezért tudni kell, mikor van az a pont, amikor a rendőrségnek valamit mindenképpen nyilatkoznia kell. A sajtószóvivőnek meg azt kell tudnia, hogy mikor, kinek, mit mondhat el.

A legnehezebbnek azt tartja a munkájában, hogy mindig naprakésznek, sőt órára késznek kell lenni. Napi huszonnégy órás a készenlét. Nem könnyű mindig „képernyőkésznek” sem lenni. Hangsúlyozta, a rendőrségen töltött 18 év alatt olyan kapcsolatokra tett szert, hogy nem okoz problémát azon információk megszerzése, amelyek bizonyos szűrőn keresztül a nyilvánosság elé kerülhetnek. Minden irányban, a sajtó felé és a kollégáival is kölcsönös a bizalom, mondta.

A sajtszóvivő másik fontos feladata, hogy a rendőrség munkájáról pozitív képet mutasson a közvélemény számára. A közbevetésre, miszerint ha hibázik a rendőrség, azt is el kell ismerni, azt válaszolta Komlósiné Kiss Anett, hogy valóban, de abból is azt célszerű kidomborítani, mit tud a rendőrség a továbbiakban hasznosítani az elkövetett hibából. A rendőrségen is emberek dolgoznak, akik olykor hibázhatnak.

A legérdekesebbnek azt tartja a szóvivőségben, hogy minden nap más. Sőt, a nap bármely órájában történhet olyan esemény, amelyre azonnal reagálni kell. Ez lehet egy halálos baleset, vagy éppen ellenkezőleg, olyan eset például, hogy a rendőröknek sikerül kimenteni egy eszméletlen sérültet az égő házból. Előfordul, hogy éjszaka is válaszolni kell a kérdésekre, legutóbb akkor volt ilyen helyzet, amikor Dombóváron a vihar kidöntött egy fát, és négyen meghaltak.

Még sok terve elképzelése van. Az írásos anyagokhoz sok kép, több videós anyag készítését tervezi. Többször szeretne a balesetek helyszínén tájékoztatni, ezzel is kiszolgálni a tévés újságírók, végső soron a közvélemény igényeit, sokoldalúan bemutatva a rendőrség munkáját.

A tanárság helyett a rendőrséget választotta

Komlósiné Kiss Anett Pakson született 1978-ban, történészként végzett a József Attila Tudományegyetemen, közben megszerezte a történelemtanár végzettséget is. Már az egyetemi évek alatt jött a gondolat, hogy nem tanár, hanem rendőr szeretne lenni, ami 2000-ben meg is valósult. Főnyomozó volt a paksi kapitányságon, majd 2008 májusától a közlekedésrendészeti osztályán vizsgálóként dolgozott. 2013-ban a megyei főkapitányságra került, ahol szakirányítóként segítette a baleset-helyszínelők és közlekedési vizsgálók munkáját. 2017 augusztusától segítette az akkori sajtószóvivő munkáját, majd 2018 tavaszán sikerrel pályázta meg a szóvivői posztot. Két gyermekük van, férje a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. őrparancsnoka Pakson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában