kapos-híd

2019.03.23. 20:00

A súlykorlátozás csak elkendőzi a pincehelyi híd valódi problémáit

Március 15-től határozatlan ideig súlykorlátozást vezettek be a 61-es főút pincehelyi Kapos-hídján.

Balázs László

Fotó: Makovics Kornél (archív)

Leromlott állapotban van a két településrészt összekapcsoló Kapos-híd. Októberben a fél útpályát lezárták, a forgalmat jelzőlámpa szabályozza. A múlt héten életbe lépett tiltás szerint a 16 tonnánál nagyobb össztömegű járművek nem használhatják a felújításra szoruló közúti hidat.

– Látszatintézkedés a közútkezelő rendelkezése – mondta Fekete Gábor, Pincehely polgármestere. – Az átjáró belterületen található, túloldalán óvoda és iskola van, a gyalogosforgalmat pedig ideiglenesen az úttestre terelték. Nincs fizikai akadály, csak terelőtáblák választják el a gyerekeket, babakocsis anyákat az autósoktól. Teljesen új hidat kellene építeni, ezt a szakemberek is nagyon jól tudják, de egyelőre még a tervezés sem kezdődött el. Egy nagy összegű beruházásról lenne szó, erre a társaságnak – az éves üzemeltetési és fenntartási költségkeretén felül – jelenleg nincs forrása. Segítséget várunk, mert nemcsak a tamási kistérségben élőknek, hanem a 61-es főutat Kaposvártól a dunaföldvári Duna-hídig használóknak is kellemetlenséget okoz a jelenlegi állapot.

A polgármester kitért arra is, a közlekedők helyzetét még inkább nehezíti, hogy a táblákkal kijelölt terelőút Simontornyától a 64-es főúton Enyingen át az M7-es autópályára visz. A siófoki lehajtótól a 65-ösön keresztül lehet megközelíteni Tamásit és Pincehelyt. Ez óriási, 120 kilométeres kerülőt jelent, ráadásul a sztrádának éppen ezt a szakaszát felújítják, így el lehet képzelni, hogy a jó idő beköszöntével mire számíthatnak az autósok.

 

És nem csak a kisebb járművel közlekedőknek okoz kényelmetlenséget a szituáció. A Primaenergia Zrt. Pincehelyen is tároló-elosztó üzemet működtet, rajtuk kívül is több kereskedő, építőiparban érdekelt vállalkozás, mezőgazdasági üzemek gépjárműszerelvényei használnák a hidat, mert ők nem tudnak kerülni.

Fekete Gábor hangsúlyozta, a közszolgáltatásban is fennakadást okoz a probléma, hiszen a Vertikál-Alisca Terra konzorcium hulladékszállítást végző autói a település két részét csak kerülővel érik el. A közeljövőben Süli János, a térség országgyűlési képviselője is a helyszínen tájékozódik a helyzetről. Tőle információkat és a lehetséges megoldásokról tájékoztatást várnak a helyiek.

Kitartást és türelmet kér a közút

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleménye szerint a jogszabályi előírásoknak megfelelően valamennyi kezelésébe tartozó hídon meghatározott időszakonként részletes műszaki vizsgálatot végez. A 61-es főút pincehelyi szakaszán lévő Kapos-hídon 2017-ben készíttetett átfogó fővizsgálatot. Ez alapján a szakemberek a híd teherbírás csökkenését jelezték. Ennek alátámasztására 2018-ban statikai vizsgálat készült. Az elemzés alapján a szakemberek korábban a gyalogos járdákat lezárták, a hídon a járművek pedig egy nyomon haladhatnak, a gyalogosok pedig a járműforgalom elől elzárt területen közlekedhetnek. A hídon a korábbi vizsgálatok eredményei alapján a 16 tonnánál nehezebb gépjárművekre éppen ezért március 15-től súlykorlátozást vezettek be. A társaság mindent megtesz annak érdekében, hogy a híd teljes körű felújítását a lehető leghamarabb elindíthassa. Addig is a közlekedők türelmét és megértését kérik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában