nyári gyakorlat

2018.07.22. 11:30

Akár Szicíliába is eljuthatnak

Több száz diák végzi nyári gyakorlatát ezekben a hetekben.

Wessely Gábor

Több száz középiskolás végzi a nyári gyakorlatát ezekben a hetekben Tolna megyében. Szakmailag fontos, de élményekben is gazdag időszaka ez az életüknek.

Szinteznek a diákok a paksi strand mellett. Tanáruk, Pup Gusztáv irányításával sokféle földmérési feladatba belekóstolnak. A tanév már véget ért, ezek a nyári gyakorlat hetei. Az Energetikai Szakgimnázium Környezetvédelem és Vízgazdálkodás Szakára járnak, a 11./b-be.

Más iskolák, más tanulói, más helyszíneken, más szakmákkal ismerkednek. Ábrahám Norbert, a Szekszárdi Szakképzési Centrum főigazgatója arról tájékoztat, hogy tagintézményeik szinte mindegyikében tartanak ilyenkor három-négy hetes nyári gyakorlatot. A megye hat városában vannak jelen – Szekszárd, Bonyhád, Paks, Dunaföldvár, Dombóvár, Tamási –, tíz iskolát működtetve.

Ha a gyakorlat cégeknél, vállalkozásoknál végezhető, akkor a diák saját maga dönthet, hogy melyik helyre szeretne menni. De sok esetben az iskolai tanműhely szolgál gyakorlóhelyül. Jó példa erre a főigazgató által említett Vályi Péter szakképző iskola Tamásiban, ahol a mezőgazdasági gépészeket egyrészt kiválóan felszerelt műhely, másrészt száz hektár megművelendő föld várja.

Ábrahám Norbert azt hangsúlyozza, hogy ez a nyári képzés nemcsak fontos, de érdekes időszak is a szakmát tanulók életében. A turisztika szakra járók például Harkánytól, a Balaton-parton és Budapesten át, egészen Szicíliáig eljuthatnak nívós gyakorlati helyekre.

A logisztikával foglalkozók előtt is számos lehetőség áll. A logisztika a szervezés, az ellátás tudománya, épp ezért a fuvarozó vállalkozásoktól a kórházakig számos helyen van szükség ilyen szakemberekre. Neves hazai és nemzetközi termelő, kereskedelmi, szállítmányozó cégek, egészségügyi intézmények biztosítják a fiatalok nyári gyakorlati képzését.

Többek között a következő szakmákban kötelező a nyári gyakorlat: hegesztő, épület- és szerkezetlakatos, cukrász, pék, eladó, asztalos, kőműves, pincér, szakács, szerkezetlakatos, villanyszerelő, ívhegesztő, falusi vendéglátó, szociális gondozó, női szabó, ápoló, mentőápoló, fodrász, vasútforgalmi szolgálattevő, vasúti villamos jármű rendszereinek szerelője, logisztikai és szállítmányozási ügyintéző, autószerelő, gépi forgácsoló, karosszérialakatos, kozmetikus, turisztikai szervező, logisztikai és szállítmányozási ügyintéző, csecsemő- és gyermekápoló, kereskedő, mezőgazdasági gépész, közlekedésgépész, informatika, rendészet, szépészet, elektronika-elektrotechnika, honvéd kadét, ügyvitel, turisztika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában