apák napja

2019.03.19. 17:30

Áldásban is részesültek az édesapák

Az apákat ünnepelték a Szent József Katolikus Általános Iskolában és a Szent Rita Katolikus Óvodában.

Brunner Mónika

Fotó: Mártonfai Dénes

Negyven-ötven édesapa és nagyapa érkezett tegnap a szekszárdi Szent József Iskolaközpontba és az intézmény óvodájába, hogy a gyerekekkel együtt ünnepeljék az Apák napját.

Az apákat ünnepelték kedden a Szent József Katolikus Általános Iskola Garay téri épületében és tagintézményükben, a Szent Rita Katolikus Óvodában. Az ünneplés reggel nyolc órakor kezdődött a belvárosi Katolikus Templomban, ahol hálaadó szentmisét tartottak, majd áldásban részesítették az édesapákat és a megjelent nagyapákat. A középsősök süni süteménnyel és langallóval készültek; a nagycsoportosok verssel és kulcstartó fonalbábbal köszöntötték az apukákat, nagypapákat, míg a kiscsoportosok halacskás hűtőmágnessel lepték meg őket. Az iskolások énekkel és versekkel léptek fel.

Az építkezés, társasozás, udvari fogócskázás mellett az ovisok a víz világnapja alkalmából papírból vizeket, tavakat, illetve akváriumot készítettek a szülőkkel. A dobozokat belülről kékre festették, a gyerekek a papírhalacskákat cérnán lelógatták. Az iskolások ellátogattak néhány édesapa munkahelyére. Megismerkedtek az egyik nemzetközi élelmiszer-üzletlánc raktári munkáival, voltak autószalon műhelyében, autóalkatrész-gyárban, honvédségi múzeumban, valamint beleláthattak a vízvezetékelemek szerelésének legújabb technikáiba is.

A Plébánián aztán Apakört tartottak, ahol az apukák gyereknevelési tapasztalatokat cseréltek. Ezután került sor az apák nyilvános ügyességi vetélkedőjére. Az iskola épülete előtt dárdákat vetettek egy nagy hordóba, labdával kellett eltalálniuk egymásra pakolt konzervdobozokat, rekeszeket kellett összetolniuk, és elhelyezniük, de a feladatok között szerepelt még malac- valamint kakasfogás is. Két 15 kilós malac volt a rendezvény vendége, valamint három kakas viadalozott egymással.

 

A medáljátéknak nevezett feladatok során az apukák vezetésével a tanulók a Legapásabb osztály címéért versenyeztek. A két nyertes osztály döntetlennel a 3. és 6. lett, ők oklevelet kaptak, amelyet az osztálytermükben helyeztek el.

 

Erősödnek az apa-gyermek kapcsolatok

A Szent József Katolikus Általános Iskola igazgatónője, Fodor Mihályné lapunknak elmondta, hogy az óvoda és az iskola névadója, Szent József példamutatása, apai szeretete és hitvesi hűsége olyan érték, amelyet a katolikus értékek képviselőiként szeretnének átadni. Legjobb közvetítőjük az édesapa, a családfenntartó. Az Apák napja során a gyerekek olyan feladatokat oldottak meg velük, amelyek erősítik a köztük lévő kapcsot. A két intézményben sok a közös szülő, apuka hiszen a legtöbb óvodás a Katolikus Iskolában folytatja tanulmányait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában