simontornya

2018.01.20. 11:30

Amire csak lehet, pályázik a város

Nem törekszik a naggyá válásra, de szeretne megfelelő ellátást nyújtani lakóinak, s a környék településein élőknek Simontornya. Földrajzi fekvése nem túl szerencsés, de a turizmusban – polgármestere szerint – van keresnivalója, hiszen látnivalói, szálláshelyei is vannak.

Vida Tünde

Alapjában véve sikeresnek ítéli a múlt évet Csőszné Kacz Edit polgármester, bár mindenért keményen meg kellett küzdenie a halmozottan hátrányos helyzetű kisvárosnak. – Annak, akinek van rendelőintézete, kórháza, nem tudja, mit jelent ez a távolság – ragad ki egy területet, az egészségügyet, rámutatva, hogy kórház 60 kilométerre van, rendelőintézetbe pedig Tamásiba kell utazni, ami akár egy napot is felemészthet. Ezzel együtt sok csodálatos élményt, sok sikeres projektet említ a városvezető a múlt évből. Utóbbiak közül némelyik már megvalósult, mások gyümölcsét idén aratják. A Sió projekt keretében közel 30 millió forintból itt valósul meg a vízi turisztikai útvonal egyik megállóhelye, mosdót, étkezési és a kenuk, kerékpárok számára tárolási lehetőséget építenek ki. A turizmusról Simontornyán nem csak beszélnek – jegyzi meg a polgármester, hangsúlyozva, talán nincs is több olyan helyszín az országban, ahol ilyen közel lenne két vár, mint Simontornyán és Ozorán. Előbbin több szállás- és vendéglátóhely is van, közülük a legismertebb a Fried Kastélyszálló, amely tulajdonosa jóvoltából Simontornyát a magyar–vietnami kapcsolatok fókuszába helyezi. Nyáron például egy zenei tábort rendeznek, ennek kapcsán Ho Si Minh-város jelezte kapcsolatfelvételi szándékát – mesélte Csőszné Kacz Edit. 

A polgármester beszámolt arról, hogy a pályázatok terén sikeresek voltak tavaly. Az egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztésére, jelesül a Templom utca 4-ben lévő épület felújítására 110, a szociális alapszolgáltatás fejlesztésére 125 millió forintot fordíthatnak. Az utóbbi a ma már nem használt kolostor felújítását jelenti. Ennek alsó szintjére szeretnék költöztetni az idősek nappali ellátását, egy későbbi lépésben pedig az emeleten bentlakásos otthont hoznának létre. Az épület körülbelül 50 férőhely kialakítását tenné lehetővé.

Négyszázmillió forintos költséggel újul meg a Városüzemeltetési Kft. központja, az önkéntes tűzoltóságnak pedig új telephelyet alakítanak ki. A város több társulásban érintett, számos szolgáltatás terén nemcsak a helyben élő négyezer embert látják el, hanem a szomszédos falvak lakóit is. Erre jeles példa az oktatás: Simontornyán az általános iskola mellett van szakképzés és gimnázium, ráadásul jelentős szakmai és infrastrukturális beruházás valósul meg az elnyert 742 millió forintos támogatás jóvoltából a Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnáziumban.

– Takarékos, átlátható gazdálkodást folytatunk. Az elmúlt négy évben az infrastruktúrát megteremtettük, egészséges ivóvizünk van, túl vagyunk a szennyvíz-beruházáson, kamerarendszert építettünk a biztonság növelése érdekében. Célunk, hogy helyben biztosítsuk a lehető legtöbb szolgáltatást. Éppen ezért nagyon boldog vagyok, hogy idén megnyílik Simontornyán a kormányablak – fogalmazott Csőszné Kacz Edit.

Remek közösségi élet, rendezvények

Büszke a város gazdag közösségi életére, jól működő kapcsolataira is a város polgármestere. Erdélyben és Németországban vannak testvérvárosi kapcsolataik, amelyek keretében találkozókra került sor. Számos sikeres programot valósítottak meg tavaly. A középkor katonai hagyományait, ízeit, zenéjét idézték fel a vár napján valódi ágyúszóval, fegyverropogással. Július első hétvégéjén városnapi rendezvényeket szerveztek. Ennek megvalósítására kétmillió forint pályázati támogatást sikerült megszerezni, ennek köszönhetően nívós együtteseket láttak vendégül a megyéből és a testvérvárosból. Szeptemberben két megyei rendezvénynek is otthont adtak, egy nyugdíjas kulturális fesztiválnak és egy roma kulturális bemutatónak.

 

Címkék#Simontornya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában