kiváló teljesítmény

2019.04.19. 16:00

Angyal Réka sorra nyeri a tanulmányi versenyeket

Angyal Réka, a szekszárdi Garay Gimnázium diákja tavaly nyert a Savaria Országos Történelem Versenyen, első lett a Glasperlenspiel német nyelvi versenyen, idén aranyéremmel tért haza a Hyperion Országos Történelem Versenyről, a napokban pedig ismét megnyerte a Glasperlenspiel–t.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

– Idén másodszorra indultunk az egyik legjobb barátnőmmel és immár tíz éve osztálytársammal, Molnár Eszterrel a Glasperlenspiel, magyarul Üveggyöngyjáték nevű kultúrtörténeti és országismereti versenyen – kezdte Angyal Réka. – A bonyhádi gimnázium szervezésben zajló megmérettetésen minden évben egy német tartománnyal kell minél alaposabban megismerkedniük az indulóknak. Eszti tavaly ötödik lett, nekem pedig sikerült az első helyet megszereznem, így nagy lelkesedéssel vágtunk bele idén is a felkészülésbe.

A februári első fordulón Hamburg volt a téma, a mostani döntőre pedig Bréma történelmét, szokásait, városi legendáit és látnivalóit kellett áttanulmányoznunk. A megadott, természetesen német nyelvű szakirodalom alapján. Esztivel alsós korunk óta együtt járunk versenyekre, jó csapat vagyunk és sohasem a riválist, hanem mindig a támogatót láttuk a másikban. Felosztottuk egymás között, majd kidolgoztuk a megadott anyagot.

A verseny szóbeli fordulóján szabadjára engedhettük a fantáziánkat és a szívünkhöz legközelebb álló témáról kellett prezentációt tartunk. Eszti a brémai muzsikusok mindenki által ismert történetét mutatta be saját elgondolása szerint, értelmezve a mese mondanivalóját és tanulságát. Jómagam egy Baltrum nevű apró, autómentes, barátságos északi-tengeri szigetről meséltem. Ehhez Tóth Lászlóné Márta néni, azaz német nyelvi tanárunk adott könyveket az írásbelire való felkészüléshez.

Eljött a végső összesítés, nagy örömünkre mindketten a dobogóra állhatunk: Eszti harmadik lett, nekem pedig sikerült a tavalyi első helyezésemet megőriznem. S, hogy még nagyobb legyen a közös öröm, Eszti barátnőm a szintén bonyhádi rendezésű Lotz János Helyesírási Versenyen második lett!

– Márta néni szívügye a tökéletes kiejtés – jellemezte pedagógusa munkamódszerét Angyal Réka. – Az ember nem is gondolná, hogy lehet rosszul mondani az olyan egyszerűnek tűnő szavakat, mint dazu, natürlich vagy beobachten. Nekünk viszont valahogy mindig sikerült elrontani, úgyhogy addig ismételgettünk, amíg Márta néni elégedetten nem bólintott. Az eredmény meg is mutatkozott: maximum pontos, illetve mindössze egy pont levonásos szóbelivel zártunk.

Az eredményhirdetéshez úgy álltunk, hogy jól éreztük magunkat a felkészülés alatt, olyan dolgokat tudtunk meg, amikkel alapból sose találkoznánk. Például, hogy Brémában a tizennyolcadik szülinapot ünneplőket megdobálják tojással, egy 1653-ból származó rozét tartanak a városháza pincéjében, illetve a dómban nyolc múmiával találkozhatunk... Valamint a német nyelvvel is újra tudtunk foglalkozni, ezt a munkát a tavalyi felsőfokú vizsgánk megszerzése óta kissé elhanyagoltunk.

Borítóképünkön: Molnár Eszter, Tóth Lászlóné és Angyal Réka

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában