emléknap

2018.01.19. 20:00

Átadták a Mészöly Miklós-díjat és -plakettet

Lábass Endre kapta az idei Mészöly Miklós-díjat Árnyékkereskedő című három kötetes regényéért, a Mészöly Miklós Emlékplakettet pedig Szörényi László irodalomtörténész. Tizenötödször volt Szekszárdon Mészöly Miklós Emléknap.

Budavári Kata, fotó: Makovics Kornél

Szörényi László irodalomtörténészt szemmel láthatóan meglepte a kuratórium azzal, hogy neki ítélte az idei Mészöly Miklós Emlékplakettet. Az irodalomtörténész a kezdetektől tagja a Mészöly Miklós Egyesületnek, előbb alelnökként, 2007-től a szervezet vezetőjeként tevékenykedik.

Szörényi László köszönő beszédében elmondta: a városban először egyetemistaként járt, Mészölyben pedig megérezte ezt a szekszárdiságot, de erdélyi, bácskai gyökereik is összekötik őket. Kiemelte, hogy amit a város tesz az író kultuszáért, az szeretetre, érzékenységre vall. Az irodalmár méltatta az idei Mészöly Miklós-díjast, Lábass Endre írót. Árnyékkereskedő című trilógiáját hatalmas olvasónaplónak, végtelen útikönyvnek nevezte, és a Decameronhoz, valamint és az 1001 éjszaka meséihez hasonlította.

A tizenötödik Mészöly Miklós Emléknap délelőtti programja igen sokakat, köztük nem kevés diákot vonzott. Dr. Haag Éva köszöntőjében kiemelte, hogy kiváltságos helyzetben vannak az ünnep résztvevői, hiszen közülük többen személyesen ismerhették Mészölyt, illetve az irodalmi hagyaték feldolgozásának részesei lehetnek. Felsorolta annak az örömleltárnak a darabjait, mely ennek a hagyatéknak a teljessé tételéhez vezethet, így sok egyéb mellett szót ejtett a már említett díjról és plakettről, a fél évtizede létező Magasiskoláról, a Mészöly Miklós Emlékházról, a vers- és prózamondó versenyről, és hogy 2008 óta nemcsak az íróról, de feleségéről Polcz Alaine-ről is megemlékeznek a barátok, tisztelők. Szörényi László, a Mészöly Miklós Egyesület elnökeként hangsúlyozta: Mészöly megkerülhetetlen, bizonyos irodalmi körökben súlya van, a köré épült kultusznak köszönhetően pedig Szekszárdon új irodalmi központ jött létre.

A rendezvény előadói Mészöly és a film kapcsolatát mutatták be különböző szemszögből. Gelencsér Gábor filmtörténész Gaál István Mészöly-filmje kapcsán az író magyar filmre gyakorolt hatásáról berszélt. A Magasiskolát Mészöly Miklós már az ötvenes években megírta, mégis, mintha a későbbi puha diktatúrában játszódna. A film és a kisregény legfontosabb mondanivalója is a szabadság nehezen megragadható határáról szól.

Baka Tünde Film papíron és vásznon címmel tartott előadást. A Film című regény 1976-ban jelent meg, és Surányi András forgatott belőle filmet. Baka Tünde szerint Mészöly esetében a hangsúly a történelmen van, szereplői vérben gázolnak, míg Surányi Filmjében az ember kerül a középpontba. Az eltérő látásmód részben szükséges, hogy a film ne legyen szimpla ismétlés, ugyanakkor abból adódik, hogy író és rendező különböző generációhoz tartoznak. Surányi András megerősítette, hogy alkotása a szülőknek, nagyszülőknek állít emléket, ugyanakkor mesélt Mészöllyel való kapcsolatáról és a forgatásról is, amely számára felejthetetlen emlék.

Borítókép: Lábass Endrének (balról) Jankovics József, a Mészöly Miklós Egyesület tiszteletbeli elnöke adja át a díjat

Színes volt a program

A XV. Mészöly Miklós emléknap idén sem korlátozódik csupán egy napra, hiszen az ünneplés már csütörtökön, a vers- és prózamondó versennyel elkezdődött. A péntek délelőtti megemlékezésen szokás szerint a megmérettetés legjobbjai újra közönség elé állhattak, de fellépett a Madrigálkórus, valamint Lozsányi Tamás és a Garay János Gimnázium diákjai. Levetítették a 2010. évi Mészöly Miklós-díjas Péterfy Gergelyről szóló filmet, amelyet Kis Pál István és Gacsályi József jegyez, és a megyei könyvtár megbízásából készült.

A program hagyományosan Mészöly Miklós emléktáblájának megkoszorúzásával folytatódott, majd az Irodalom Háza Mészöly Miklós Emlékházban emlékező délutánra várták Mészöly Miklós és Polcz Alaine barátait, tisztelőit, ahol az idei díjazottakkal hallhattak, láthattak beszélgetést az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában