Alzheimer világnap

2018.09.21. 07:00

Az Alzheimer-kór könnyen diagnosztizálható

Ma van az Alzheimer Világnapja.

Mácz Katalin

Fotó: Shutterstock

Az Alzheimer-kór egy visszafordíthatatlan, egyre súlyosbodó, az idegsejtek pusztulásával járó agyi megbetegedés, amely során folyamatosan romlik a beteg memóriája és gondolkodási képessége egészen addig, amíg a mindennapi élet egyszerű feladatait sem képes már elvégezni. A tünetek súlyosbodásával párhuzamosan viselkedés- és személyiségzavarok is kialakulhatnak – hívta fel a figyelmet prof. dr. Kondákor István a megyei kórház tudományos tanácsának elnöke. Arról is beszámolt, hogy a betegség általában hatvan éves kor körül kezdődik, és a megbetegedés kockázata az életkorral nő. Ritka esetben fiatalabb életkorban – negyvenéves kor körül – is megjelenhetnek a tünetek.

Intő jel a korai stádiumban, hogy a betegeknek gondja van a rövidtávú emlékezéssel, nem jut eszébe az ismerősei neve, vagy egy egyszerű matematikai feladat megoldása nagy nehézséget jelent számára. A közepesen súlyos állapotban az érintett elfelejthet mosakodni vagy hibázik az öltözködésben. Később nehézségei lesznek lesz a beszéddel, a megértéssel, az írással vagy az olvasással. Súlyosabb stádiumban a beteg idegessé, ingerlékennyé, vagy akár agresszívvé is válhat. Jellemző az is, hogy nem talál haza, és otthonától távolra is elbolyonghat. A végső stádiumban tehát teljes felügyelet és ellátás szükséges.

A kór viszonylag könnyen diagnosztizálható. A Tolna Megyei Balassa János Kórházban már évek óta működik a Memória Szakambulancia. Bejelentkezni a 74/501-642-es, vagy a 74/501-688-as telefonszámon lehet. A vizsgálatot kezdeményezheti háziorvos, szakorvos, családtag, vagy maga a beteg is, de érdemes beutalót kérni.

Amennyiben beigazolódik a betegség gyanúja, minél előbb meg kell kezdeni a gyógyszeres kezelést, mert így általában lassítható a gyors hanyatlás, egyúttal tovább megőrizhetők a szükséges képességek és az önálló életvitel. A professzor szerint emellett nagy szerepe van a napi rendszerességgel elvégzett memóriateszteknek, kognitív tréningeknek és gyakorlatoknak, valamint a testmozgásnak. Végül hozzátette, a 65-74 éves nők és férfiak öt százalék, a 85 év felettieknek már több mint fele szenvedhet ebben a betegségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában