interjú

2019.03.18. 14:00

Az Ardennekben találták meg az amerikai katona fegyverét

Évente mintegy 1000-1500 látogató érkezik a szekszárdi Baka Múzeumba, mondta lapunknak Tálosi Zoltán tulajdonos. Jellemzően Szekszárdiak és Tolna megyeiek, de külföldről is nagy az érdeklődés a régi Vármegyeháza volt légópincéjében található háborús relikviák iránt, amelyben sokat segít az egyre erősödő borturizmus is.

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

– Az idén hány és milyen relikviával bővült a háborús ritkaságok száma a Baka Múzeumban?

– ​Nehéz megmondani, hogy mekkora számmal bővült a gyűjtemény, mert hetente egy-két új darab mindig kerül a vitrinekbe – mondta Tálosi Zoltán. – A számukat nem tudjuk pontosan, mert bár van nyilvántartásunk, még nem számoltuk meg. Úgy becsüljük, hogy mintegy ezerötszáz-ezerhétszáz tárgyat tudunk bemutatni, amelybe bele kell érteni a legkisebb, pár grammos pisztolytöltényhüvelyt és a 80-90 kilogramm súlyú harckocsifutómű-görgőt is. ​

– Melyek a legérdekesebbek közülük?

– A múzeumban az I. és II. világháborúból, valamint a Magyar Néphadsereg időszakából származó olyan fotókat és tárgyi eszközöket gyűjtjük, mint például az egyenruhák, evőcsészék, kulacsok, kitüntetések, háborús emléktárgyak, kardok és bajonettek, hatástalanított lőszerek és fegyverek, valamint a Tolna megyében lezuhant repülőgépek alkatrészei. A hatástalanított fegyvereknek nagy sikerük van a látogatók, különösen a fiatalok körében. Az Osztrák–Magyar Monarchia és a II. világháború magyar fegyvereit gyűjtjük elsősorban, azonban a háborúk során velünk szövetséges és a velünk szemben állók fegyverei – pisztolyok, revolverek, puskák, géppisztolyok – is érdekesek számunkra, és a látogatók számára is. Külön kategória a Tolna megyében lezuhant repülőgépekből származó fedélzeti fegyverek, amelyek a kézi fegyverekhez képest nagy méretűnek számítanak. A teljesség igénye nélkül három darabot emelnék ki. Ilyen például egy 38-as kaliberű Colt Army Special típusú revolver, amelyet az Ardennekben találtak, és amerikai gazdája feltehetően a német előretörés során dobta el 1944 karácsonyán. Új darab, amely még nem került bemutatásra, mert restau­rálás alatt van, egy kilenc milliméteres magyar gyártású, a II. világháború alatti időszakban készült NALAVA típusú revolver, amelyből jelenleg csak két darab ismert az egész országban. Egyik a miénk, a másik a Hadtörténeti Múzeum gyűjteményében van. Van egy nagyon rossz állapotú I. világháborús francia Chauchat golyószórónk, amely a Sióból került elő a 80-as években. Ezt is restauráltuk, és már látható kiállítva. Jelenleg ebből is csak két példány ismert, a másik példány szintén a Hadtörténeti Múzeum tárlatában található.

– Mennyien látogatták tavaly és idén a múzeumot?

– Évente mintegy ezer-ezerötszáz látogató érkezik a Baka Múzeumba. Jellemzően szekszárdiak és Tolna megyeiek, de ma már elmondható, hogy az ország minden tájáról érkeznek érdeklődők. Sokat segít a Szekszárdon egyre erősödő borturizmus is, mert az ide érkezők a borkóstolás mellett kíváncsiak a város egyéb látványosságaira is, és mára már mi is bekerültünk a város ismert és véleményünk szerint nívós múzeumainak körébe. Minden évben vannak külföldi látogatóink is szép számmal, voltak már nálunk Romániából, Ausztriából, Németországból, Belgiumból, Franciaországból és az USA-ból is. Annak ellenére, hogy kiállításunk magángyűjtemény, sikerül magas színvonalon bemutatni a két világháború és az egykori Magyar Néphadsereg tárgyait.

– Melyik az a háborús emlék, amelynek beszerzésére vagy megtalálására a legbüszkébbek?

– Nagyon sok tárgy van, amelyre büszkék vagyunk, mert ritkaság, rendszerint azonban mindig a legutoljára megszerzett relikviák a legkedvesebbek. Folyamatosan követjük az aukciós oldalakat, valamint rendszeresen járunk hazai és külföldi gyűjtő­találkozókra. Szerencsére eléggé ismertek vagyunk, és megtalálnak azok is, akik behozzák a házak lomtalanításakor talált katonai eszközöket, amelyeket felajánlanak számunkra. Rendszerint ezek helyi előkerülésű tárgyak vagy fotók.

– Hogyan készülnek az áprilisi tízéves évfordulójukra?

– Jelenleg egy II. világháborús amerikai bombázó oldallövész bábut szeretnék felszerelni és felöltöztetni. Ennek az elemeit vásárolgatom mostanában össze. Igyekszem itthon talált tárgyakat beszerezni, de ha csak külföldről sikerül megvásárolni, az sem probléma. Az ár szempontjából nagyon fontos a türelem. A külföldi aukciós oldalakon ugyanaz a tárgy lehet átszámítva 15 ezer forint, de 70 ezer is, amire csak találgatni lehet a magyarázatot. Az, ha valami kicsit kopottabb avagy sérült, de eredeti, számunkra sokkal autentikusabb, mint egy hibátlan korabeli darab.

Vétel és csere

A Baka Múzeum alapelve, hogy a kiállított tárgyakon keresztül emlékezzen meg azokról, akik harcoltak, megsebesültek vagy hősi halált haltak a háborúkban. Tálosi Zoltán Borbandi György barátjával közösen intézi a múzeum ügyeit. Felmenőik mind a két világháborúban harcoltak, ezért személyesen is érintettek az emlékezésben. A Baka Múzeumban, ha valamiből több egyforma tárgy hozzájuk kerül, akkor azt aukciós oldalakon értékesítik, vagy a hasonló témakörben gyűjtő gyűjtőtársakkal elcserélik. Vásárolni a múzeumban nem lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában