Elkötelezett és kiváló tanítók

2018.06.17. 20:00

Az oktatásra és a nevelésre tették fel az életüket

A Gyermekeinkért díjat 1996-ban alapította az önkormányzat. Idén két rövidesen nyugdíjba vonuló pedagógus, Gosztola Erzsébet, a Paksi Deák Ferenc Általános Iskola tanára és Takács Tiborné, a Paks II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanítója részesült az elismerésben.

Vida Tünde

A városi pedagógusnapi ünnepségen átadták az önkormányzat által pedagógusok munkájának elismerésére alapított Gyermekeinkért díjat. A Csengey Dénes Kulturális Központban Szabó Péter polgármester köszöntötte a pedagógusokat. – A mai napon nem egy foglalkozást, hanem egy hivatást ünneplünk, és mindazokat, akik az egyetlen igaz motivációval, a gyermekek iránt megélt szeretettel és elköteleződéssel végzik azt – hangsúlyozta. Az idei kitüntetettek Gosztola Erzsébet és Takács Tiborné.

Gosztola Erzsébet 1987 óta a Paksi Deák Ferenc Általános Iskola történelem–orosz–német szakos tanára. Az iskola idegen nyelvi munkaközösségének vezetője. Mint elhangzott a méltatásban, elhivatott szakember, akinek rátermettsége, jó felkészültsége kitűnő pedagógiai érzékkel párosul. Munkája során kivívta kollégái és felettesei elismerését, diákjaival és a szülőkkel mindenkor jó kapcsolatot ápolt. A kor kihívásainak folyamatos önképzéssel igyekszik megfelelni, oktató-nevelő munkáját a folyamatos megújulás, a módszertani változatosság jellemzi. Sok energiát fordít a tehetséges diákok felkutatására, képességeik fejlesztésére. Aktív résztvevője a Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat rendezvényeinek, diákjai rendszeresen adnak műsort a szervezet ünnepi alkalmain, részt vesznek programjain, és színházi látogatásokat is tesznek. Ezért a munkáért idén megkapta a német önkormányzat Arany Rozmaring Díját. Szervezésében több ízben jártak tanítványai Ausztriában, Németországban és a Felvidéken. A kirándulások alkalmával az idegenforgalmi látványosságok megismerésén és a népismereti tudás megszerzésén túl a német nyelvet is gyakorolhatták a gyerekek.

Pályázatokon, szponzorok megnyerésével támogatást gyűjt azért, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek is részt tudjanak venni a programokon.

Csendes, halk szavú, ugyanakkor határozott, következetes, rátermett és felkészült pedagógus – így jellemezték a másik díjazottat, Takács Tibornét, aki a Kaposvári Tanítóképző Főiskolán szerzett általános iskolai tanítói diplomát 1978-ban. Szakmai pályafutását Szekszárdon kezdte, 1979 augusztusától dolgozik a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában, illetve annak elődintézményében. Tanítóként, osztályfőnökként féltő gonddal, nagy szeretettel irányította a rábízott kisgyermekek fejlődését. Tanítási órái színesek, érdekesek, hatékonyak, cselekedtetésen alapulnak. Tanulócsoportjai, osztályai jól felkészülten, stabil alapokkal folytathatták tanulmányaikat a felső tagozatban. Különös gondot fordított a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatására, a sajátos nevelési igényű tanulók integrált nevelésére. A felzárkóztatásban, tehetséggondozásban komoly sikereket ért el, népszerűek voltak tehetséggondozó matematika szakköri foglalkozásai.

Kimagasló szakértelmét, gyermekközpontúságát, empátiáját mi sem bizonyítja jobban, mint hogy negyvenéves pályafutása során nagyon sok testvérpárt tanított, illetve számtalan egykori tanítványa is hozzá íratta be a gyermekét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában