oktatás

2019.06.14. 20:00

Ballagtak a diákok, most jön a vakáció!

Bármennyire is távolinak tűnt egykoron az elsősök számára, az iskola falai között töltött nyolc év mintha elrepült volna. Ez nem kevesebb, mint ezernégyszáznegyven nap: ennyi időn át csepegtettek tudást az elkötelezett pedagógusok tanítványaik fejébe.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

Ezen a hétvégén a végzős általános iskolások is által vetik vállaikon a jellegzetes tarisznyát, benne az útravalóval. Ez az ünnepi mozzanat része a ballagásnak, melynek keretében a megyében mintegy másfél ezer nyolcadikos vonul végig utolsó alkalommal az ismerős tantermeken. A Szekszárdi Tankerületi Központhoz tartozó három járásban hétszázhatvan, a Tamási Tankerületi Központ intézményeiben pedig hétszázharmincöt tanuló köszön el iskolájától, ifjabb barátaitól és nem utolsó sorban pedagógusaitól.

A legtöbb helyszínen viszont szombaton tartják a ballagási ünnepélyeket, de vannak iskolák, melyekben már ma, azaz pénteken zajlottak le – évzáróval egybekötve – a hagyományos rendezvények.

Simon Andrea, a Szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola/Valéria Dienes Grundschule intézményvezetője akárha valamennyi hasonló ünnepet tartó iskola igazgatóinak ideillő gondolatait összegezte volna beszédében.

– Egyéniségetek és osztályotok is sokat változott a nyolc év alatt – fordult a felsorakozó ballagókhoz. – Egy osztály tagjai lettetek, ami fokozatosan osztályközösséggé formálódott. Fontosak lettetek egymásnak, mára rengeteg közös élmény köt össze benneteket.

Az elmúlt években igaz barátokat szereztetek magatoknak. Emlékezzetek vissza az elmúlt nyolc év örömteli pillanataira, az első sikerekre, valamint a megpróbáltatásokra. Mi arra ösztönöztünk benneteket, hogy ne keressétek az igazi munka és teljesítmények nélkül kiadott bizonyítványok csalóka világát. A sikerért, a tudásért mindig meg kell dolgozni.

Ez a megállapítás akkor is mélyen igaz, ha most a két és fél hónapos vakáció várja nemcsak a ballagókat, hanem az összes iskolást.

Rácz Ildikó ugyancsak a ballagók táborába tartozik, mint a Bogyiszlói Általános Iskola végzős diákja. Mint lapunknak elmondta, nem öröm, hanem szomorúság tölti el a jeles napon.

– Nagyon jó volt az osztályunk, örültünk egymásnak és mindig megvédtük társainkat – tudtuk meg Ildikótól. – Tanítóink, tanáraink kedvesek voltak velünk, s ha néha mégis szigorúan szóltak, az mindig okkal történt. A nyári vakáció idején szüleimmel Noszvajba kirándulunk, szeptembertől pedig a tolnai gimnáziumban tanulok tovább.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában