méhésznap

2019.02.17. 16:00

Édes életük lehetne mézzel a fiataloknak

Jelentős érdeklődés mellett zajlott az immár XV. Szekszárdi Tavaszváró Szakmai Méhésznap. A Babits Mihály Kulturális Központban szombaton tartott rendezvény ez alkalommal is különböző eszközökkel, méhészeti termékekkel, finom mézzel és előadásokkal várta a közönséget.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

A színházi előtérben egymást érték a kínálatukkal egymással is versenyző standok, így a közönség valóban válogathatott a minőségi termékek között. Eljött Szekszárdra Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke is, aki lapunknak elmondta: a magyar méz sajnos nyomott áron megy a piacra.

– Eközben az Ázsiából származó behozatal tovább nő – folytatta Bross Péter. – Azt tudjuk tenni, hogy az EU–ban továbbra is lobbizunk a hamisított méz ellen, illetve a minőségi mézfogyasztásért. Nálunk kitörési pont lehetne, ha a rendkívül alacsony, évente nyolcvan dekás hazai mézfogyasztás felmenne másfél–két kilogrammra. Ez nem elérhetetlen, amennyiben képesek leszünk meggyőzni az ifjú generációt a napi mézfogyasztás fontosságáról. Ami Tolna megyét illeti, ez a vidék továbbra is kiemelt terület számunkra. Nemcsak természeti adottságainak, például akácosainak, hanem az itteni méhészek példa értékű összefogásának, érdekvédelmi munkájának köszönhetően is.

A szervezők képviseletében Nagyernyei Attila, a Tolna Megyei Méhész Egyesület elnöke hozzátette: az ország északi régiójához képest délen, így Tolna megyében is valamivel szerényebbek a méz árak.

– Az üveges méz tíz–húsz százalékkal olcsóbban megvásárolható megyénkben, mint Észak–Magyarországon – közölte a megyei elnök. – Személy szerint arra is büszke vagyok, hogy termelőink egyetlen mézhamisítási ügyben sem szerepelnek, tehát nagyon sportszerű emberek mindannyian.

EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÉK, ERŐSÍTI A SZERVEZETET

KELLER LÁSZLÓNÉ: – Jómagam méhészkedem Miskén, száznegyven méhészcsaláddal, de nemcsak ezért, azaz hivatalból kedvelem a mézet. Finom és kifejezetten egészséges táplálék. Nálam napi szinten szerepel az étrendemben. Ezt teszem teába, kávéba, tejeskávéba, de akár csak egyszerűen kenyérre. Cukrot nem fogyasztok, csakis mézet. Nem is voltam beteg egész télen!

PÁLFI ERIK: – Gyakorlatilag majdnem minden nap fogyasztok mézet. Ennek egyszerű oka van: ezzel a finomsággal már kisgyermek koromban találkoztam, hiszen nagyszüleim méhészkednek. Tény, hogy a méz mindenképpen jobb, mint a cukor. S ha már annyiszor szó esik a hazai termékek támogatásáról, akkor itt lenne a lehetőség a jó minőségű hazai méz vásárlására.

FLECKENSTEIN ERIKA: – Miután van családi méhészetünk, ahol kisegítő vagyok, rendszeresen van méz az asztalunkon. Gyakori fogyasztásának fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni a benne található cukortartalom, a vitamin- és az ásványianyag-tartalom miatt. Nem is használok cukrot, ezt mézzel váltom ki, így tehát nálam szó szerint ez a táplálék a természetes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában