utazás

2018.04.11. 11:30

Egészen az olasz csizma sarkáig utaztak a garaysok

Cassano delle Murge dallamos nevű településén található az az iskola, mely az Erasmus+ pályázat újabb állomásaként vendégül látta a Szekszárdi Garay János Gimnázium három tanárát és hét tanulóját. Az IISS Leonardo da Vinci olasz partnerintézmény tanárai és diákjai, akik tavaly jártak a Garayban, a rendszeres kapcsolatnak köszönhetően már barátként üdvözölték a magyar csapatot.

Szeri Árpád, fotó: beküldött kép

– A garaysok egy héten át tanulhattak együtt olasz társaikkal, s így betekintést nyerhettek az ottani iskolai életbe – mondta el lapunknak a küldöttséget vezető Inczédy Lászlóné angol szakos tanár, projekt koordinátor. – Az Európai Bizottság által támogatott pályázat fő célja a természettudományos tantárgyak népszerűsítése, az olasz kollégák is ezt valósították meg a hivatalos programokkal. Ötletes, színes kémiai és fizikai kísérletekbe vonták be a magyar diákokat, akik a tantárgyi ismeretek mellett nyelvtudásukat is gyarapíthatták. Rendkívül érdekes volt megtapasztalni, hogy miképpen is tanulják az olasz diákok angolul a biológiát, kémiát és matematikát.

Ezt az oktatási formát a Cambridge-i program keretében vezették be az érintett olasz középiskolákban. Ezeken az órákon két tanár van jelen: a szaktanár és egy angol tanár. A kémiai laborban három személy irányítja a kísérleteket: az angolul beszélő kémia tanár, az angol tanár és a laborasszisztens. A szülők ezért a programért tandíjat fizetnek és a diákoknak vizsgázniuk kell. Tanulóinknak nagyon tetszettek a digitális technikát is alkalmazó angol, biológia, valamint a kémiai kísérleteket megvalósító órák, s ők maguk is kipróbálták a Kahoot! alkalmazást mobiljaikon. Ez az alkalmazás olyan, játékosságon alapuló feleletválasztós tesztkészítő program, mely jelentős segítséget nyújt az ismeretek elsajátításában.

Vendéglátóink arról is gondoskodtak, hogy legyen szabadidőnk. Ezt örömmel vettük, hiszen a helyszín, Dél-Olaszország ezen vidéke történelmi látnivalók széles tárházát kínálja. Bár az évszakhoz képest szokatlanul hideg, esős időjárásban volt részünk, ez sem riasztott el a bennünket a városnéző programoktól. Kísérőink kalauzolásával felfedezhettük Puglia tartomány néhány városának – úgy mint Lecce, Ostuni, Alberobello és Bari – élményt jelentő nevezetességeit.

Pálmafa, pizza, lasagne és sajt szerepelt a kínálatban

– Budapestről utaztunk repülővel Olaszországba, Bariban landoltunk – adott élménybeszámolót Főglein Simon, a diákcsapat 11. A osztályos tagja. – Onnan autóztunk az Acquaviva delle Fonti településen található szállásunkra. Ez a kisváros Cassano delle Murge tőszomszédságában található. A táj a tengerparton, így Bariban is pálmafás, ami önmagában is szép. Ugyancsak egyedülálló itt az óváros a középkori hangulatával, nekem a kikötő is tetszett. A közlekedés, mondjuk így, kevésbé szabályozott, mint nálunk... Ugyanígy jellemezhetem az iskolai órákat is, nem kirívó, hogy néhányan szó nélkül kimennek, majd bejönnek. Másik példa: az első óra negyed kilenckor kezdődik, de még fél kilenckor is szállingóztak be a terembe diákok. Míg nálunk egy héten napi hat-hét óránk van, ott legfeljebb négy volt: viszont a tanórák 60 percesek és nincs minden óra között szünet, valamint szombaton is van tanítás. Az olasz ételek finomak, a hagyományos pizza, lasagne és kiváló sajtok mellett mindent megkóstoltunk, amire csak lehetőségünk volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában