Nem gondolta, hogy ilyen komoly büntetést kaphat

2018.11.20. 11:30

Egy életre felhagyott a fegyverkészítéssel a pincehelyi férfi

Robbanószerrel, lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt ítéltek el egy pincehelyi fiatalembert. Börtönbüntetését a Tolna Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben tölti, és úgy döntött, mesél lapunknak a bűncselekményről és a börtönéletről.

Hanol Erzsébet

Első fokon hat év fegyházra, majd végül jogerősen négy év börtönre ítélte a bíróság azt a pincehelyi fiatalembert, akit még tavaly májusban fogtak el Terrorelhárítási Központ emberei. A most 22 éves férfi másfél éve van börtönben, legkorábban két év, nyolc hónap letelte után válhat ismét szabaddá. Mint mondta, soha nem gondolta volna, hogy valaha is rács mögé kerül, mert senkit sem akart bántani. Elektrotechnikusként végzett, és fémmegmunkálásból élt. Emellett sokféle hobbit űzött, és mindig is érdekelték a fegyverek. Nagyrészt legális fegyverek voltak az otthonában, például nyílpuska, íj, légpuska, amelyeket maga készített. Egy tudományos-szórakoztató tévéműsorban pedig látta, hogy esernyőt alakítottak át lőfegyverré, és gondolta, ezt ő is kipróbálja. Elfogása után a 22-es kaliberű álcázott fegyvereket, huszonöt darab éles lőszert és tizenhat grammnyi robbanószert foglaltak le nála.

Mint mondta, tudta, hogy illegális az, amit tesz, de miután több ismerőse foglalkozott hasonlóval, és még a lebukás sem járt komolyabb következményekkel, nem gondolta volna, hogy kettőtől tizenkét évig terjedő szabadságveszéssel sújthatják. Az elfogása kapcsán úgy fogalmazott: nagyon kellemetlen élmény volt. Elmondta, hogy egyszer csak mindenhonnan TEK-esek bukkantak elő, és attól tartott, hogy lelövik. Miután a rendőrök őrizetbe vették, kihallgatták és ő beismerő vallomást tett. Ám azt még akkor sem hitte volna, hogy nem mehet haza.

– Megijedtem, az volt bennem, hogy munkába kellene mennem – mesélte. Az előzetes letartóztatás alatt pedig végig azt várta, hogy hozzák számára a szabaduló levelet. De hiába.

Azt mondta, a börtönélet sokkal unalmasabb annál, mint amit az emberek gondolnak. Neki is teljesen más elképzelései voltak. A szekszárdi büntetés-végrehajtási intézetben a tolvajoktól az erőszakos bűncselekményt elkövető bűnözőkig sokféle fogvatartott tölti a büntetését. – Nem egyszerű, ha megfosztják az embert a szabadságától – tette hozzá.

Elmondta, hogy a napok nagyon egyhangúan telnek. Minden reggel csengő jelzi az ébresztőt, és miután felkelt, jelöli a naptárában, hogy újabb nap telt el a büntetésből. Mostanra több mint ötszáz börtönben töltött nap van a háta mögött. A reggeli után felveszi a munkát. Egy autóipari vállalat foglalkoztat fogvatartottakat a börtönben, köztük dolgozik, és az ebéd után folytatja az összeszerelést. A munkájával keres némi pénzt, amelyet az úgynevezett „spájzban” tud elkölteni, illetve a fogvatartási költségeihez is hozzájárul a munkavégzéssel. A szabadidejében rajzolni szokott, valamint csoportfoglalkozásokon vesz részt. Az engedélyezett kapcsolattartókkal a büntetés-végrehajtás által biztosított telefonon kommunikál, beszélőn pedig a nagymamája és barátok szokták látogatni. Vannak, akik elpártoltak mellőle, de szerencsére nem szakadt meg teljesen a kapcsolata a külvilággal. Hosszabb távú tervei között szerepel, hogy ismét munkába álljon, a lőfegyverek gyártásával viszont egy életre felhagyott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában