hajdan

2018.02.11. 16:00

Egy kis Tolna megyei retró – videó

Milyen volt negyvennégy évvel ezelőtt Szekszárd és Paks – többek között ez is kiderül az 1980-ban készült, a Tolna Megyei Állami Építőipari Vállalatot (TÁÉV) és az iparitanuló-képzés módszereit bemutató filmből.

Hargitai Éva, borítókép: Fortepan

Egyik kedves olvasónk, Vén Gergely ajánlotta figyelmünkbe a videót, amelyet alább teljes terjedelmében közlünk. A film 1980-ban készült a célból, hogy röviden bemutassa a Tolna Megyei Állami Építőipari Vállalatot (TÁÉV), és az iparitanuló-képzés módszereibe is bepillantást engedjen. Mai értékét azonban talán leginkább az adja, hogy látványos képet ad arról, hogyan is nézett ki Szekszárd és Paks 37 évvel ezelőtt. Ismerős utcaképek, épületek bukkannak fel, sok még csak az építés folyamatában. Talán lesznek olyanok is, akik magukra, ismerősükre, rokonukra bukkannak a felvételen, és olyanok is, akik esetleg otthonukat fedezik fel.

Többek között az is kiderül a filmből, hogy a TÁÉV a Közép- és Dél-dunántúli építési igények kielégítésére jött létre és több mint 3300 embernek adott munkát az adott évben. Számos Tolna megyei panel épület elemei készültek a „házgyárban”. Mint a filmből kiderül, a vizesblokkok például olyan készültségi állapotban hagyták el az üzemet, hogy azokon csak a vezetékeket kellett csatlakoztatni a helyrekerülésük után. Ilyen elemekből például a TÁÉV építette más vállalatokkal együtt Pakson az atomerőmű több ezer lakásos lakótelepét is, de óvodát, iskolát, művelődési házat is felhúztak, illetve összeraktak az atomvárosban. Szekszárdon szintén sok épülettel hagyott nyomot maga után a vállalat.

Mindez pedig a Lechner Tudásközpontnak köszönhetően maradt ránk, amelynek YouTube csatornáján további érdekes videókat találhatnak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában