fejlesztés

2018.04.21. 07:00

Épül, szépül a város kedvelt pihenőhelye

Háromszáz millió forintot fordít a dunaföldvári önkormányzat a Duna-part fejlesztésére, megújítják a sétányt, a parkot, fejlesztik a kikötőt, ahol az idei szezonban már személyhajók is lehorgonyozhatnak.

Vida Tünde

Épül, szépül a Duna-part, amely kedvelt pihenőterület és sok közösségi, városi rendezvény helyszíne volt eddig is. A terv az, hogy egybefüggő turisztikai egységet alakítanak ki a Duna-parttól a Mély úton át a Templom térig, bízva abban, hogy megnövekszik az idegenforgalom, ami akár a vendégéjszakákban is megmutatkozik.

Horváth Zsolt polgármester azt mondta, a tervezés 2016-ban kezdődött. Uniós forrásra pályáztak, de a kért 400 millió forint helyett 120 milliót nyertek, így csökkentett műszaki tartalommal valósítják meg a beruházást. Még így is közel 300 millió forint az összköltségvetése az idegenforgalmi fejlesztéseknek. A beruházásokhoz a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból kaptak támogatást, ezt egészíti ki az önkormányzat saját forrásból. Horváth Zsolt arról számolt be, hogy a mederkotrással végeztek a kikötő területén. A városvezető reméli, hogy a folyami turistahajók megállnak majd Dunaföldvárnál, ahol megszépült sétány fogadja őket. Ott jártunkkor partrendezés zajlott a tanyahajótól északra.

A beruházás részeként új burkolatot kap a parti sétány, kerékpársávot alakítanak ki, cserélik a kandelábereket. A Mélyút már elkészül, zajlik a park megújítása. A Mélyút már elkészült, zajlik a park megújítása a gyalogutakkal, játszótérrel, amelyet új játékokkal bővítenek. Gondolnak a mozogni szerető felnőttekre is, kültéri fitneszeszközöket helyeznek ki és wifi-teret alakítanak ki. Horváth Zsolt azt reméli, hogy szívesen időznek majd itt a dunaföldváriak, és megállnak az átutazók. Egy olyan közösségi teret szeretnének kialakítani, ahol mindenkinek lesz lehetősége arra, hogy hosszabb-rövidebb időt eltöltsön. Lehet csónakázni, nemsokára kerékpárt és kajakot kölcsönözni. Ezt a projekt egy másik résztvevője, a Dunaföldvári Vízisportkör Egyesület működteti majd. Ők újították fel a partnál horgonyzó állóhajót, amely rendezvények helyszíne lesz.

Az eredeti pályázatban még napozóágyak is szerepeltek. Arra nem futja a támogatásból, de más forrásból szeretnének még idén beszerezni mintegy ötven darabot. Szabadtéri társas, sportos játékokat is szeretnének beszerezni, sakkot, pingpongasztalt, lábtengót, utóbbira ígéretet is kaptak a Máltai Szeretetszolgálattól, amelynek aktív csoportja működik Dunaföldváron.

A beruházás generálkivitelezője a közbeszerzés útján kiválasztott Soltút Kft., amely többször dolgozott már a városban megfelelő minőségben. – Úgy látom, ezzel a bonyolult feladattal is megbirkóznak – jegyezte meg a polgármester, aki arról is beszámolt, hogy egy fő foglalkoztatását is vállalták, amit teljesítenek is.

Tíz éve él Dunaföldváron, az utóbbi években azonban külföldön dolgozott Csuka Dániel, aki éppen a napokban „állt szolgálatba” az egyik parti étterem konyhafőnökeként.

– Nagyon szeretem ezt a várost és a Duna-partot is. Szerintem, nem lövök nagyon mellé, ha azt mondom, hogy 100 km-re fel és lefelé, nincs még egy ilyen adottságú part – fogalmazott. Azt mondta, az a jó, hogy le lehet menni egészen a Dunáig, a part nincs beépítve, szép a park a játszótérrel, van sportolási lehetőség. – Örülök, hogy felújítják, remélem, megindul a turizmus, sokan látogatnak ide és sokan veszik igénybe a szolgáltatásokat – összegezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában