Biztosítás

2017.08.18. 08:00

Érdemes önálló biztosítást kötni

A lakosság csekély hányada rendelkezik önálló, illetve kombinált baleset-biztosítással, pedig érdemes rá gondolni, mert viszonylag csekély havi befektetés mellett a magasabb térítési díj is elérhető, ami jól jöhet a bajban.

Hargitai Éva, Illusztráció: Shutterstock

Magyarországon 630 ezer önálló baleset-biztosítást tartanak nyilván, lakás-, gépjármű- és egyéb biztosítások kiegészítő baleset-biztosítási szolgáltatásaival együtt is a lakosságnak mindössze 11 százalékát védi ma valamilyen baleset-biztosítás – világított rá az UNION biztosító hazai felmérése. Pedig erre korántsem csak az aktív életmódot folytatók szorulhatnak rá: a balesetek 85ć90 százaléka ugyanis a biztonságosnak gondolt háztartásokban történik. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint évente közel 1800 ember háztartási balesetben veszti életét – ez a szám csaknem háromszorosa a közlekedési haláleseteknek, amelyekből tavaly 607 történt az országban. Az otthoni balesetek több mint felét esés, zuhanás váltja ki, de gyakori ok az égés, valamint az éles vagy szúró tárgyak miatti sérülés is.

Azt is igen kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítási járulék terhére nem fedezhetőek az extrém, illetve hivatásszerűen űzött sportok okozta balesetekhez kapcsolódó ellátások. Viszont egyre több baleset-biztosítás kiterjeszthető ezekre is. 

Az egyik biztosítótársaság Tolna megyei illetékességű képviselője is megerősítette, hogy az emberek ritkábban kötnek önálló baleset-biztosítást, többnyire inkább különféle lakásbiztosításokhoz kérik kiegészítő elemként ezt a típusú védelmet. Az ügyfelek maguktól nem keresik az önálló konstrukciókat, viszont ha a társaság képviselője felajánlja nekik a lehetőséget, gyakran élnek vele a jó ár/érték arány miatt.

A szakemberek is azért ajánlják az önálló biztosításokat, mert a kiegészítő baleset-biztosítások térítési limitjei általában jóval alacsonyabbak. Mindenképpen érdemes tehát önálló biztosításban is gondolkodni, főleg annak tudatában, hogy baleset esetén mindkét biztosítást igénybe vehetjük, azok szolgáltatása összeadódik.

Nem mindenki tudja, hogy határozott időre is lehetséges

Az éves időszakra szóló baleset-biztosítások mellett ma már elérhetőek határozott idejűek is, amelyek megkötésével néhány száz forintos napidíj ellenében az adott esemény – például egy fesztivál, nyaralás – időszakára szóló, magas szintű, 10 milliós térítést biztosító védelem szerezhető. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy az alkoholos befolyásoltság kizáró tényező, amennyiben a balesetet egyértelműen ez az állapot idézte elő. Ugyanez áll a gondatlanságra is, mint a napégés, illetve a tiltott helyszíneken való fürdés.

A baleset-biztosítások többnyire 24 órában, a világ minden országában érvényesek, külföldi utazások során is kedvező kiegészítő szolgáltatást jelentenek az utasbiztosítások mellé: míg az utasbiztosítás az ellátáshoz kapcsolódó költségeket fizeti meg, addig a balesetbiztosítás adott összegű térítést nyújt a kapcsolódó további kiadások fedezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában