falunapok

2018.08.13. 07:00

Évfordulót ünnepeltek a nemzetiségi napon

Budavári Kata

Fotó: Makovics Kornél

Az előző napokénál jóval kellemesebb időben és remek hangulatban teltek Györkönyben a XXXV. Nemzetiségi- és Falunapok. Már a „300 év – Györköny múltja és jelene képekben” kiállítás is nagy sikert aratott, mint azt Braun Zoltán polgármestertől megtudtuk, mindenki szívesen nézegette a régi települést idéző képeket.

Az esti zenei kínálatban rockosított svábzene és egy partyzenekar szerepelt. Szombaton a futballpályán kispályás focibajnokságon mérhették össze tudásukat a csapatok, a Pincehegyen pedig főzőverseny zajlott. Közel negyven pavilonban pedig civil szerveztek munkahelyek segítettek megismerni Györkönyt. Nagy sikere volt a délután induló bortúrának, ráadásul különleges poharakra lehetett licitálni.

Színvonalas volt a györkönyi csoportok folklórműsora. Fellépett Eckartsweier, a német partnertelepülés tánccsoportja is. Este szabadtéri svábbál zárta a napot.

Vasárnap a kétnyelvű istentisztelet után került fel az evangélikus templom falára az 1718. óta itt szolgáló lelkészek neveit soroló tábla. Délután Györköny és Eckartsweier delegációja a húsz éve kötött testvértelepülési megállapodást ünnepelte. A németek miután megtudták, hogy a magyar falunak még mindig nincs tornaterme, ezerötszáz eurót ajánlottak fel ennek megépítéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában