Szép a házam eleje

2018.09.18. 16:20

Faluszépítés őszi terményekből

Wessely Gábor

Faluszépítési akciót hirdetett a faddi önkormányzat, „Szép a házam eleje” – címmel, a szeptember 22-ei szüreti naphoz kapcsolódóan. Évrőlévre ismétlődő felhívás ez, egyre többen kapcsolódnak be, kreatív ötleteket megvalósítva. Sokan készítenek őszi termésekből alkotásokat, életképeket, tökfejű alakokat. Felhasználnak szalmabálákat, kosarakat, kézi szerszámokat, eszközöket a vasvillától az öntözőkannáig.

Dohóczki Istvánné – aki csuhéfiguráiról nevezetes – már össze is állította a kompozícióját. Középen a legnagyobb tök trónol, mely az idén harminc kiló körülire hízott. Tavaly csapadékosabb esztendő volt, akkor hatvankilós tök is nőtt a kertjében. Féltett növénye az Európában alig ismert, mexikói lila levelű kukorica; ezt a kézműves munkáihoz használja. Színesíti az összképet néhány hagyma, alma, paprika is.

Mindent nem fog kitenni az utcára a faluszépítés napján, mert vannak rossz tapasztalatai. A fűszerpaprikát elviszik, a vastalicskát eltolják, akiknek nagyon megtetszenek ezek a szépítési kellékek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában