Tömegeket vonzott a búcsú

2018.09.19. 12:39

Folyamatban van a bátai kegytemplom teljes felújítása

Wessely Gábor

Tömegeket vonzott az idén is a bátai Szent Vér-búcsú. Gyalogos, kerékpáros, autós és buszos zarándokok nem csak a Pécsi egyházmegyéből érkeztek. A karon ülő gyerektől az aggastyánig minden korosztályból voltak résztvevők. A misét körmenet követte. A szertartást Udvardy György megyéspüspök vezette. A közreműködők között ott volt Sümegi József a kegyhely őre is.

A bátai Szent Vér-ereklyéről először a Thuróczi-krónika tett említést, 1415-ben. A kegyhely 2015-ben volt hatszáz éves. Az évforduló kapcsán nagy felújítás kezdődött. Pillanatnyilag is tartanak a munkálatok, csak a búcsú idején szünetelt a kivitelezés. A kegytemplom teljes külső és belső felújítása történik, emellett szabadtéri oltár épül, megszépül a volt plébánia, valamint a középkori apátság is láthatóvá válik, romkert formájában. A beruházást várhatóan jövő nyárra fejezik be.

Maga a Krisztus vérét hordozó ereklye a közelmúltban új tartóba került. A zarándokok már ezt láthatták a szertartáson és a körmenetben. Az ereklyetartó Serbakov Tibor ötvösművész munkája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában