Szekszárd és Bezons

2017.12.12. 14:30

Folytatják a közös munkát a barátság jegyében

„Kedves Társak, megpróbálok pillangó lenni, és hozzátok repülni erre a 25. évfordulóra. Sok szeretettel gratulálok, és boldog vagyok, hogy az alapépítésben én is részt vehettem. Sok-sok ember munkája van abban, hogy ide jutottatok.”

Szeri Árpád, fotó: beküldött kép

A fenti sorokat Párizsban, pontosabban Bezons-ban vetette papírra, majd küldte el Szekszárdra Klara Antivackis. Méghozzá abból az alkalomból, hogy a Szekszárd–Bezons Baráti Társaság nemrég ünnepelte meg fennállásának 25. esztendejét. A francia baráti társaság magyar származású volt titkárnője sok szép élményt és további barátság kötéseket kívánt a jubileumához érkező szekszárdi csapatnak.

– Valóban van, és biztos vagyok benne, hogy lesz is részünk barátságokban – mondta el lapunknak dr. Fisi Istvánné, a Szekszárd–Bezons Baráti Társaság elnöke, akinek vezetésével jubileumi közgyűlést is tartott a csapat. – Ez azért is így lesz, mert nagy súlyt helyezünk a személyes kapcsolatok ápolására. Egy példát hadd említsek: a bezons-i Simone Comte és családja már 1983 óta rendszeresen jár Szekszárdra. Időnként az általa vezetett hímzőkör tagjaival együtt érkezik hozzánk. Történik mindez a két város közötti barátság, a két nép kultúrájának megismerése jegyében.

A társaság fennállása óta számos jelentős eredményt könyvelhet el magának. 1995-ben létrehozták az Esélyt Tolnának alapítványt a francia testvérvárosi szervezet segítségével és nagyvonalú, ötezer frankos anyagi támogatásával. Az alapítvány egyebek mellet a francia nyelv oktatásában, a francia kultúra ápolásában és népszerűsítésében, francia szakos pedagógusok továbbképzésében játszik fontos szerepet. A megyeszékhelyen a társaság által felavatott és rendszeresen gondozott Bezons park szimbolizálja és egyúttal hirdeti a két város közötti barátságot. A testvérvárosi kapcsolatok felvételének negyvenedik évfordulója alkalmából – a társaság gondozásában – megjelent a Szekszárd–Bezons 40 éve című, elegáns kiállítású kötet. A könyv két nyelven, magyarul és franciául mutatja be a négy évtized fontosabb eseményeit.

– Úgynevezett nonprofit egyesület vagyunk, szerény anyagi háttérrel rendelkezünk – folytatta dr. Fisi Istvánné. – A pénz hiányát igyekszünk hatékony munkánkkal pótolni, de emellett élünk a pályázati lehetőségekkel is. Az így szerzett forrásból készíttettünk emléktáblát a Bezons parkban annak a néhai Császár József tanácselnöknek, aki 1967-ben Albert Bettencourt polgármesterrel együtt aláírta a testvérvárosi szerződést. Ugyancsak pályázati pénzből működtetjük honlapunkat is: visszatérő feladat ennek naprakésszé tétele. Végezetül szeretném elmondani: 1992-ben a be­zons-i hímző asszonyoktól kaptam egy csodálatos plakettet, melyen Paul Valery francia költő gondolata olvasható, magyarul így szól: „Egyesítsük jó tulajdondonságainkat, / Gazdagodjunk különbözőségeinkből.” Azóta is ennek a gondolatnak a szellemében végezzük munkánkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában