Pedagógus szakszervezet

2018.09.18. 20:00

Fontos a konzultáció, de kell a rendszeres érdekegyeztetés is

Szabó Zsuzsa tegnap immár a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnökeként látogatott Szekszárdra. A vezetői tisztet nyáron kapta meg a tagság bizalmából a korábbi alelnök. Így az ágazatot érintő gondok korábban sem voltak ismeretlenek számára.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

– Miután a pedagógusok ugyanúgy nem változtak, ahogyan a probléma lista sem, így a személyi váltás nem módosítja a célkitűzéseket – mondta az elnök. – Legfontosabb tennivalóink közé továbbra is a már jól érzékelhető pedagógus álláshiány kezelése tartozik. Nem valami új dologról van szó: a korfából pontosan kiszámítható, hogy mi várható.

– Megosztaná ezt az olvasókkal?

– A pedagógusok döntő többségének életkora ötven és ötvenöt év közé tehető. Ebből az következik, hogy úgy tíz év múlva igen jelentős lesz a nyugdíjba vonulók száma. A nagyobb városokban talán kezelhető lesz a hiány. De kistelepüléseken óriási baj következhet be, ha nem figyelünk oda.

– Laikusként gondolkodva ugyanakkor nyugtázni lehet, hogy az országban számos helyen működik pedagógusokat is képző felsőfokú intézmény. Hova tűnik a rengeteg tanító és tanár?

– Az a kormányzati kommunikációban is elhangzik, hogy harminc százalékkal növelték ezen intézményekben a felvételi lehetőségeket. Viszont a lemorzsolódás még nagyobb arányú. A kezdő pedagógusok azt tapasztalják, hogy óriási a leterheltség, nagy a felelősség, a tanári társadalmi tekintély csökken, a gyermekek pedig – ellentétben a gyakorló általános iskola világával – nehezen kezelhetők. Egyes felméréseink szerint öt éven belül a pedagógusok mintegy negyven százaléka elhagyja a pályát. Mivel képes elhelyezkedni a munkaerő-piacon magasabb bérért és kevesebb felelősséggel.

– Nem említette a pedagógusi havi fizetést, ami emelkedett az elmúlt időszakban.

– Az tény, hogy az életpálya végén viszonylag szépen kereshet egy olyan pedagógus, aki letette összes vizsgáját. Viszont a gyakornokok bére mindössze egy-kétezer forinttal haladja meg a garantált bér minimumot. S ekkor jön, illetve jönne az esetek nagy többségében a családalapítás.

– A PSZ mit javasol a pedagógushiány enyhítésére?

– Például a nyugdíjas kollégák automatikus visszafoglalkoztatását. Többségük örömmel jönne vissza a katedrára, ráadásul így olyan szakemberekhez jutnánk, akik magasan képzettek, jól ismerik környezetüket, így a diákokat is, van tekintélyük és ezért képesek fegyelmezni. A baj csak az, hogy ezen kollégáknak választaniuk kell: vagy a nyugdíjat fogadják el, vagy az újonnan megállapított havi fizetését. Mindkettőt egyszerre ugyanis nem lehet.

– Tehát ha egy volt pedagógus elmegy bolti kisegítőnek, ott fizetést kap és emellett jár neki a havi nyugdíj. De ha tanítana, ez a lehetőség elveszne számára. Jól értem?

– Így van. Innentől kezdve csekély számú nyugdíjas jönne vissza dolgozni. Többek között erről a kérdésről is tárgyalni kívánunk az illetékesekkel. Mert azt is el kell mondjam, hogy július elsejétől, megválasztásom dátumától szakszervezetis alelnökökkel együtt bejelentkeztünk valamennyi minisztériumba és hivatalba. Mindenütt fogadtak bennünket, tehát nyitottságot tapasztaltam. Igyekezem mindenütt elmagyarázni, hogy miért fontos a szakszervezet, mint jól működő jelzőrendszer. Ha a politikát mellőzzük – és tegyük ezt, mivel mi szakszervezet vagyunk – és csakis úgy tekintünk ezekre a jelzésekre, mint időszerű gondokra, akkor azokra tudunk közösen megoldásokat kidolgozni. Ám a konzultációs fórumokon túl szükség van az érdekegyeztetés jogszabályban rögzített színtereire is. Erre, azaz az érdekegyeztetés működtetésére egyébként kaptunk ígéretet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában