megemlékezés

2018.04.16. 18:20

Holokauszt, fájdalmas a visszatekintés

Bonyhádról több mint ezer embert deportáltak, és végeztek ki származása miatt.

Mauthner Ilona, fotó, videó: Makovics Kornél

Megemlékezést tartottak tegnap délután, a Mártírok terén, a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emlépnapján, a Soá-emlékműnél. Filóné Ferencz Ibolya polgármester ennek kapcsán felidézte a múltat. Bonyhád zsidósága az 1700-as évek első felében kezdett itt megtelepedni, új életet, megélhetést, befogadó hazát keresve, akárcsak az ugyanekkor betelepülő németek. Nem mehettek akárhova, nem űzhettek akármilyen mesterséget. Oda mentek, ahol befogadták őket, azzal foglalkoztak, amit engedélyeztek számukra.

A Holokauszt-emlékművet Bonyhád város támogatásával a Soha Többé Soá Alapítvány állíttatta három évvel ezelőtt, az 1222 bonyhádi áldozat deportálásának 70. évfordulója alkalmából – a környezeti terv elkészítése és a közterület rendezése után – a régi Zsinagóga közelében. Az emlékművet Pasitka Hermann tervezte, a tegnapi megenlékezésen ő is részt vett, valamint Geiger András, a Mensch Alapítvány elnöke is emlékezett a Holokauszt áldozataira. A fájdalmas múltidézés színvonalas ünnepi műsorral zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában