borverseny

2018.04.22. 09:30

Húsz aranyérmet ítéltek oda a bírák

Vida Tünde, fotó: szerző felvétele

A nevezett borok háromnegyede érmes lett a városi borversenyen. Többségében vannak az ezüst és bronzérmes borok, de húsz aranyérmet is odaítéltek a bírák, illetve huszonöt oklevelet.

A Paksi Hegyközség és a város önkormányzata közös mustrájára, ahol négy bizottságban zajlott az értékelés, ötvenkét termelő százötvenegy mintával nevezett. Kanczler Istvánné, a hegyközség elnöke azt mondta, minden bizottságba kerültek fiatal, de jól képzett szakemberek, akik nemcsak frissességgel, hanem a megszokottól egy kicsit eltérő szemlélettel színesítették a nagy hagyományú rendezvényt.

A városi borversenyt egyébként a hatvanas évek óta hirdetik meg. Az idein a legeredményesebb termelő Fehér József volt, aki öt arany, három ezüst és egy bronzéremmel lett gazdagabb.

A fehérborok, rozék, sillerek megfelelően üdék, frissek és zamatosak voltak, a vörösborok esetében pedig jellemzően az óborok kaptak arany minősítést. Az újnak még érnie kell – értékelte Kanczler Istvánné. Azt is elmondta, hogy elvétve akad markáns hiba, például túlkénezett bor. A gazdák többsége megfelelő technológiával valamint szemlélettel készíti a borokat, s tisztában van egyebek között azzal, hogy jó bort csak terméskorlátozással lehet előállítani.

Kiválasztotta a város borát a város egykori és jelenlegi borhoz értő, borkedvelő vezetőiből alakult bizottság. Barnabás István alpolgármester úgy tájékoztatott, hogy hét nevező közül a Danubiana Kft. 2017-es chardonnay-ja, valamint Fritz János 2016-os cabernet franc-ja viselheti ezt a címet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában