konyhaművészet

2017.07.26. 10:35

Így készítsünk igazi kovászos uborkát

Ha nyár, akkor kovászos uborka. Olyan egyszerű elkészíteni, hogy a kezdők is bátran vállalkozhatnak rá.

Mauthner Ilona

Elkészítés

Az uborkákat megsikáljuk, levágjuk a két végét, mivel jó nagyokat válogattunk, bevágjuk (irdaljuk) őket, majdnem teljes hosszukban. Készítsük elő a vizet, adjunk hozzá sót, – ebből sok kell, mert az uborka „elnyeli” a sót – én két-három dekát szoktam literenként, azaz egy evőkanállal. Az üveg aljára rakjunk egy jó nagy csokor kaprot, majd kezdjük el belerakni az uborkákat. Beleszórunk még 4-5 gerezd pucolt fokhagymát. A tetejére tegyünk egy karéj kenyeret, és öntsük fel a sós vízzel az edényt úgy, hogy a kenyeret is teljesen ellepje. Az üveget nem kell lezárni, elég letakarni egy kistányérral.

Mehet ki a kertbe, az udvarra, vagy erkélyre, a lényeg a félárnyékos hely. Mert a kovászos uborka nem a napot, hanem a meleget szereti. A hőmérséklet ingadozását nem kedveli, ha éjszakára erősebben lehűl a levegő, vigyük be. A tűző napon meg felforrhat, ami nem jó, mert puha lesz az uborka. Az uborkánk 3-4 nap múlva lesz jó. Ha elkészült, tegyük át egy tiszta üvegbe, szűrjük rá a levét és tároljuk hűtőben. A leve állítólag kiváló másnaposságra.

Címkék#uborka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában