Hatalmas lehetőség

2018.09.18. 15:30

Jelentős anyagi forrás a tolnai civilek számára

Steinbach Zsolt

Fotó: Illusztráció (Shutterstock)

– Soha ekkora forrás nem állt még rendelkezésre helyi civil szervezetek támogatására mint most, az ún. CLLD pályázatnak köszönhetően – mondta Appelshoffer Ágnes, Tolna polgármestere azon a tájékoztató fórumon, amelyre a helyi civil szervezetek képviselőit hívták meg nemrég.

Az eseményen mintegy húsz szervezet képviseltette magát. A polgármester elmondta: az önkormányzat 250 millió forintos támogatást nyert el az ún. CLLD-projekt (közösség által vezérelt helyi fejlesztések) megvalósítására. Ebből az összegből bruttó 129,5 millió forint fordítható infrastrukturális beruházásokra, illetve bruttó 83 millió a közösségi élet fejlesztését szolgáló (soft) programok lebonyolítására. Az infrastrukturális keret esetében október 15-ig lehet a helyi támogatási kérelmeket beadni. Ennek keretében az önkormányzat, illetve intézményei a tervek szerint több nagyobb fejlesztésre is pályázni fognak: ebből a támogatásból szeretnék felújítani-átalakítani a tolnai és a mözsi civil házat, valamint két új játszóteret építeni Tolnán a Vásártéren, illetve Mözsön a Dobó téren.

A soft programokra elsősorban a civil szervezetek pályázatait várják, illetve egyelőre csak az előzetes projektötleteiket. Ezek alapján készítik el a kiírást, ami a tervek szerint ez év végére lesz majd kész, a remények szerint pedig jövő év februárban jóvá is hagyja az irányító hatóság (a Pénzügyminisztérium). Barina-Szivi Orsolya projektmenedzser a fórumon arról is beszélt, hogy a projekt megvalósítására két év áll rendelkezésre. Várhatóan legkorábban 2019 második felétől lehet tervezni az első CLLD-támogatással megvalósuló civil programokat.

A fórumon elhangzott: meglehetősen bonyolult, rengeteg adminisztrációt igénylő pályázati rendszerről van szó, de hatalmas segítség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában