teszedd!

2019.03.23. 11:30

Jóval tisztább, szebb lett a környezetünk

Több Tolna megyei település is csatlakozott az ország legnagyobb szemétszedési akciójához.

Balázs László

Fotó: Makovics Kornél

Bonyhádon idén nyolcadik alkalommal valósult meg a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért – országos környezetvédelmi akció, amelyhez a bonyhádi önkormányzat már negyedik alkalommal csatlakozott. A szerdai programon a város polgármestere, Filóné Ferencz Ibolya megköszönte valamennyi résztvevő szerepvállalását, idén 23 helyszínen megközelítőleg 690 önkéntes – köztük a bonyhádi vasútállomás munkatársai – vettek részt a tavaszi nagytakarításban, megtisztították a közterületeket, és felszámolták a környéken az illegális szemétlerakókat.

Több napos szemétgyűjtési akciót szerveztek Murgán is. Felkl Márton polgármester tájékoztatása szerint a falu bekötőútja és a 65-ös főút melletti erdősávok településhez tartozó részén szedték a szemetet. Mintegy 90 zsák, valamint egy kisteherautónyi nem be­zsákolható hulladék gyűlt össze, köztük balesetek törmelék maradványával, amelyek eltávolításáról – a faluvezető meglátása szerint – hatósági illetékesség lenne gondoskodni. Köszönet illeti a tizenkét helybelit, akik kivették a részüket az akcióból.

– Az utóbbi időben igyekszem környezettudatosan élni – mondta Bálint Réka, az Atomerőmű KSC Szekszárd NB I-es női kosárlabdacsapatának bedobója. – Arra biztatom játékostársaimat is, hogy ne használjanak műanyagot, mert a nylonzacskók, szívószálak több száz év alatt bomlanak le. Láttam a Te szedd akció felhívását, vezetőinken keresztül kerestünk lehetőséget a szemétszedésre. Két edzés között a Tesco áruház környékén gyűjtöttünk hulladékot.

Ma Szekszárdon három helyen – palánki Sió-híd, Csötönyi-völgy, Csatáron a volt benzikút környékén –, míg vasárnap a Sió árvízkapujánál gyűjtik a szemetet az önkéntesek.

Kilenc civilszervezet mintegy 130 tagja, továbbá közel 250 iskolás, valamint több mint húsz óvodás és szüleik vettek részt péntek délután a tolnai szemétszedésen. Előző nap pedig nyolcvan mözsi iskolás igyekezett szemétmentessé tenni a környezetét. A város szinte minden pontjára jutott dolgos kéz, volt, ahol gyorsan haladtak, de a város egyes pontjain sokat kellett időzniük. Az iskolások csokit kaptak munkájuk jutalmául, a felnőtteket babgulyással vendégelte meg az önkormányzat a Duna-parton.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában