kommunizmus áldozatainak emléknapja

2018.03.05. 11:30

Kadét leszármazottja is megkoszorúzta Kovács emlékművét

A hadijátékok, a katonahagyományok iránt érdeklődik főként Gálosi Gergő, aki a néhai kisgazdapárti politikus, Kovács Béla leszármazottja. A szekszárdi kadétiskolába jár. Nemrég koszorúzott felmenője emléktáblájánál.

Wessely Gábor

A kommunizmus áldozatainak emléknapja február 25. Ezen a napon tartóztatták le 1947-ben a szovjet megszállók Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, hogy biztosítsák az egypárti, kommunista diktatúra kiépítésének lehetőségét Magyarországon. Több helyen megemlékeztek erről az eseményről Tolna megyében is. Harcon, az emlékműnél fiatal honvéd hagyományőrzők is megjelentek. Mint kiderült, Kovács Béla egyik leszármazottja is köztük volt.

Gálosi Gergő a szekszárdi kadétiskola növendéke. Ő nemcsak történelmi személyiségként emlékszik Kovács Bélára, hanem úgy is, mint ükonokaöcs, mint akinek a nagyapja még gyakran találkozott és beszélgetett a pártfunkcionáriussal, akinek emlékét számos családi anekdota őrzi.

De nemcsak emiatt kezdett érdeklődni a múlt, a hagyományok, s főként a katonahagyományok iránt Gálosi Gergő. A vérében van a haditechnika, a hadtudomány, s persze életkorából adódóan a hadijátékok szeretete.

Kedvenc szabadidős tevékenysége az airsoftozás. (Baráti körben játszák, az eredetihez hasonló játékfegyverekkel, gumilövedékkel, védőfelszerelésben.) Részt vett bundeswehr táborban és egy ausztriai táborozáson is, amit egy első világháborús frontszakaszon tartottak. Azt mondja: száz százalék, hogy katona lesz, csak még azt nem döntötte el, melyik fegyvernemet választja. De van még erre ideje. A kadétiskola után tiszti vagy tiszthelyettesi képzésre megy, aztán hazai vagy külföldi szolgálatra. A békefenntartó missziós munka is tetszik neki. Szeretne kitűnni, nevet szerezni, mert nincs az előírva, hogy egy családban csak egy ismert ember lehet.

Választást nyert, a Gulagra került

Kovács Béla 1908-ban született Pécsen. A Független Kisgazdapárthoz 1933-ban csatlakozott. Hamarosan Baranya megyei főtitkár, majd országos főtitkárhelyettes, 1945-től FKgP-főtitkár lett. Ekkor, a választásokon 57 százalékos abszolút többséget szereztek a kisgazdák, de a szovjet csapatok jelenléte miatt kénytelenek voltak a Magyar Kommunista Párttal, a Szociáldemokrata Párttal és a Nemzeti Parasztpárttal koalícióra lépni. Koholt vádak alapján 1947. február 25-én a szovjet hatóságok köztársaság-ellenes összeesküvés vádjával letartóztatták, és a Szovjetunióba hurcolták. Először a Gulagon tartották fogva, aztán egy moszkvai börtönben. 1955-ben az ÁVH jászberényi börtönébe szállították, majd 1956-ban szabadon engedték. A második Nagy Imre-kormány földművelésügyi minisztere volt. Pécsen halt meg 1959-ben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában