sóstói gyermektábor

2018.04.07. 07:00

Kapnak a tanárok bérkiegészítést

Kedvező fordulat állt be a sóstói gyermektábor ügyében: az önkormányzat és az üzemeltető Paksi Közművelődési Kft. megtalálta a módját, hogy a pedagógusok megkapják a bérkiegészítésüket. Támogatják minden paksi gyermek üdülését és elkülönítettek 150 millió forintot a felújításra.

Vida Tünde, fotó: szerző felvétele

Sajtótájékoztatón jelentette be Kovács Sándor alpolgármester szerdán, hogy az elmúlt hetek törekvései eredményt hoztak. A tábort üzemeltető Paksi Közművelődési Nonprofit Kft.-vel folytatott közös gondolkodás nyomán született meg a jogszabályoknak is megfelelő megoldás: a kft. megbízási szerződések keretében kifizeti a pedagógusok bérkiegészítését. Ez volt ugyanis az akadálya annak, hogy a hagyományos és kedvelt táborozási lehetőséget biztosítani tudják a már nem önkormányzati működtetésben lévő iskolákban.

Tavaly az állami fenntartású általános és középiskolák esetében finanszírozta a gyermekekre felügyelő pedagógusok túlmunkáját a szekszárdi tankerületi központ, idén viszont nem, ezért az iskolák azt a tájékoztatást adták a szülőknek, hogy nem lesz sóstói táborozás. Az önkormányzat erre a célra közel hárommillió forintot különített el azon felül, hogy a múlt évhez hasonlóan minden paksi gyermek üdültetését hétezer forinttal támogatják.

Kovács Sándor alpolgármester arra is kitért, hogy eltökélt szándékuk a tábor felújítása, erre el is különítettek 150 millió forintot. Hogy ez elég, kevés, vagy éppen sok lesz, nem tudni, mert teljes felmérést még nem végeztek. Ezt rövidesen megteszik és megkeresik a tábor működtetésének legracionálisabb, leghatékonyabb módját.

Tell Edit, Paksi Közművelődési Nonprofit Kft. szakmai igazgatója azt mondta, május 15-től szeptember első napjaiig lesz nyitva a sóstói tábor, ahova a paksi állami fenntartású általános iskolák, illetve a Balogh Antal katolikus iskola diákjai mellett szívesen járnak családok és civil szervezetek. Egy-egy turnust szervez a kajdacsi általános iskola, illetve a határon túli magyar diákok is táboroznak a sóstói táborban.

Mezősi Árpád, a Pedagógusok Szakszervezete Paksi Városi Szervezetének titkára hívott össze sajtótájékoztatót, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a sóstó táborra még 1962-ben tett szert az önkormányzat, szinte minden paksit emlék fűz hozzá, mert „vagy volt már ott, vagy most, vagy később megy oda”. Üdvözölte az önkormányzat döntését némi éllel megjegyezve, hogy ha van lakossági nyomás, akkor megoldás is van. Azt mondta, egy olyan tehetős önkormányzatnak, mint amilyen a paksi elő kell teremtenie erre a forrást.

Kovács Sándor alpolgármester ennek kapcsán elmondta, hogy egyetlen telefontól eltekintve sem Mezősi Árpád, sem más nem érdeklődött a táborral kapcsolatos önkormányzati szándékról. Hangsúlyozta, hogy a forrás rendelkezésre áll, a szándék is megvolt, de meg kellett találni a törvényes megoldást. Kitért arra is, hogy a felújítás legalább 15 éve esedékes és napirenden van, így volt ez akkor is, amikor még Mezősi Árpád az önkormányzat oktatási bizottságának tagja volt, de eddig nem történt semmi. A mostani városvezetés viszont eltökélt abban, hogy a mai kor elvárásainak megfelelő színvonalon tovább működtesse a sóstói létesítményt lehetővé téve minden paksi gyermek számára, hogy a Balaton partján üdüljön. A stéget tavaly felújíttatta az önkormányzat és idén is zajlanak majd munkálatok a tervezett, átfogó felújítástól függetlenül idén a sóstói táborban. Új udvari játékeszközök, főzőzsámolyok beszerzésével teszik komfortosabbá a létesítményt, illetve szeretnék megoldani a terasz árnyékolását is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában