Tehetség Roadshow

2018.04.22. 16:00

Kiapadhatatlan vagyonunk a tehetségek sokasága

Dombi Rudolf személyében olimpia és Európa-bajnok kajakozóval nyitott Szekszárdon a Tehetség Road­show. Az Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. rendezvénysorozata az ország különböző pontjain élő fiatalok, valamint szülők és pedagógusok számára biztosít olyan programokat, melyek a tehetséggondozást népszerűsítik.

Szeri Árpád, fotó: Makovics Kornél

– Ennek a célkitűzésnek megfelelően bemutatkozási lehetőséget biztosítunk a tehetséges fiataloknak, illetve a városban működő tehetséggondozó szervezeteknek – mondta el a szekszárdi rendezvényt megnyitó Jávor Balázs, az Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. tehetségfejlesztési igazgatója. – Ezzel együtt tájékoztatást adunk azokról a programokról, lehetőségekről, melyek a Nemzeti Tehetség Program keretében a fiatalok rendelkezésére állnak. A cél az, hogy valamennyi fiatal mielőbb ráébredjen arra: mely területen lenne tehetséges. Abban is segítséget nyújtunk, hogy a már felismert tehetség képes legyen maradéktalanul kibontakozni.

– Utóbbi esetben miként történik ez a segítségnyújtás? Tekintettel arra, hogy a másokat is szolgáló tehetség önmagában nem mindig elegendő az érvényesüléshez.

– Rendezvényeinken a tehetséggondozás különböző szereplőit is összekapcsoljuk. Ennek köszönhetően a már felismert tehetségek, például az ugyancsak jelenlévő tehetséggondozó műhelyek által útmutatást kapnak arra nézve, hogy milyen lehetőségeik vannak: azaz, hova, mely szervezetekhez fordulhatnak, mely programokba érdemes bekapcsolódniuk.

– Négy év óta járja az országot a most a megyeszékhelyen is bemutatott roadshow. Ön szerint is igaz, hogy hazánkban rengeteg tehetséges fiatal van?

– Ezt bizton állíthatom. Nézzünk körül ezen a szekszárdi rendezvényen, avagy nézzünk körül az iskolákban: a tehetségek valóban köztünk élnek! Magyarország ásványkincsekben nem gazdag, tehetségekben viszont igen. Ha úgy tetszik, a tehetséges fiatalok képezik a mi legjelentősebb ásványkincsünket. Ezzel kell jól gazdálkodnunk, el kell kerülnünk azt, hogy a tehetségek elkallódjanak. Hiszen egy tehetség éppenséggel azzal tölti be szerepét, ha képes befutni az előtte feltáruló pályát, mely így mindannyiunk javára válik.

Hosszú távú, biztonságos segítés

A Nemzeti Tehetség Program alapvető célja a tehetségsegítés fejlesztése. A Nemzeti Tehetség Program elfogadásával az Országgyűlés 2008-2028 között, 20 évre kiemelt lehetőséget ad a tehetséges fiatalok hosszú távú, folyamatos segítésére. Dr. Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériuma ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára egy korábbi sajtótájékoztatón közölte: amíg 2009-ben csaknem 16 ezer fiatal vett részt a Nemzeti Tehetség Program által támogatott programokban, ma ez a szám eléri évente a 350 ezret.

Művek, csapatok, egyéniségek

A Tehetség Roadshow megyei fellépői: klarinétkvartett (Szekszárdi Garay János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Liszt Ferenc Zeneiskolája), versmondás (Várdomb-Alsónána Általános Iskola), népdaléneklés (Szekszárdi Garay János Gimnázium), parakerékpár (Lengyel Zsófia, látássérült sportoló), könnyűzenei bemutató (Tücsök Zenei Színpad, Szekszárd), citera­zene (Bíborvég Általános Iskola, Decs), Modern táncbemutató (PTE Illyés Gyula Gyakorlóiskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Szekszárd).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában