környezettudatos nevelés

2018.04.23. 15:30

Környezetünkért díjat kapott a Hétszínvirág

A paksi óvoda dolgos mindennapjait is átitatja a felelősségérzet a környezet iránt.

Vida Tünde

Hatalmas munkában találtuk a Környezetünkért díj átvételének másnapján a Hétszínvirág óvoda nevelőit, óvodásait. Virágot ültettek. Mindenki egyet. Jantnerné Oláh Ilona, az intézmény vezetője azt mondta, ünnepelnek. Igaz, nem az előző napi kitüntetést, hanem a Föld napját. Mégpedig egy régi hagyománnyal, aminek mottója: egy gyermek, egy palánta. Mindenki saját virágot ültetett, amit meg is jelöltek. A továbbiakban a névvel, óvodai jellel azonosított palántákról a gyerekek gondoskodnak. Az óvónő szerint ez érzelmi kötődést és felelősségérzetet ébreszt a gyerekekben. – Mielőtt kijöttünk, elmondtam a gyerekeknek, mit fogunk csinálni. Azt is, hogy utána az 5-6 évesek Zöld szíves igazolványt kapnak, mert ők már tudják, hogy minden élőlényre vigyázunk. Egy kislány, azt mondta, ha anyuka lesz, ezt megtanítja a gyerekének. Ha ez nem pedagógiai siker, akkor semmi! – fogalmazott. Persze nem a 2-3 perces tájékoztatás volt ilyen hatással a kislányra, hanem az óvodában töltött mindennapok, amelyeket átitat a környezetért érzett felelősség. Ezt a munkát értékelte Paks Város Önkormányzata azzal, hogy az óvoda nevelőközösségének adományozta a Környezetünkért díjat. Jantnerné Oláh Ilona szerint ez mérföldkő, mert korábban nem volt rá példa, hogy egy pedagógusközösség kapott volna városi kitüntetést, de bízik benne, hogy lesz folytatás és más tantestületek ragyogó munkáját is értékelik hasonló módon. Rengeteg visszajelzést kaptak már országos szervektől, minisztériumoktól, de hatalmas öröm és nagy megtiszteltetés, hogy a városvezetés is felfigyelt erre a tevékenységre – tette hozzá.

Környezeti, környezetvédelmi nevelés a 90-es évek közepétől folyik az intézményben, amely több ezt igazoló cím birtokosa. A Madárbarát, a Zöld óvoda, az Év Zöldszíves Óvodája cím után 2017 decemberében megkapták a Vidékfejlesztési Minisztériumtól és az Emberi Erőforrások Minisztériumától az „Örökös zöld óvoda” címet. Sok száz gyermek részesült a szemléletformálásban, amely rajtuk keresztül a szüleikhez és a tágabb családhoz is eljuttatta és folyamatosan eljuttatja a környezettudatos gondolkodásmódot. Jantnerné Oláh Ilona legnagyobb eredménynek azt tartja, hogy szülőként, sőt kollégaként is visszatérnek egykori óvodásaik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában