Alkotótábor

2017.07.26. 08:15

Kortárs művészek alkotnak ismét a Paksi Képtár telepén

Tucatnyi művész kapott meghívást idén a Paksi Művésztelepre, ahol mindenféle technikai és tematikai megkötés nélkül dolgozhatnak. A művészek szeretik a Paksi Képtár kínálta kiváló körülményeket.

Vida Tünde

Molnár Zsolt

Hétfőn kezdték meg munkájukat a 37. Paksi Művésztelep alkotói: Tarr Hajni, Erdélyi Gábor, a Borsos János és Lőrinc Lilla alkotta Borsos Lőrinc alkotópáros, Molnár Zsolt, Somody Péter, Babinszky Csilla, Bálványos Levente, Benedek Barna, Keresztes Zsófia és Losonczy István.

Témában és technikában is kötetlen a Paksi Képtár által szervezett művésztelep. Egy visszatérő momentum viszont tetten érhető: azok a művészek kapnak meghívást, akik a közeljövőben kiállításon mutatkoznak be Pakson.

A Paksi Képtár fontos hagyománya, hogy nyaranta alkotási lehetőséget biztosít több kortárs művész számára. Az itt megforduló festők és szobrászok által ajándékozott munkák alapozták meg az intézmény kortárs gyűjteményét is.

Molnár Zsolt

A programra a szakmai vezető, Prosek Zoltán választja ki a meghívottakat, akik közül többen már most a képtárban nyíló tárlatuk előkészítésén dolgoznak. A legutóbb kiállító művészek szintén részt vettek a tavalyi alkotótelep munkájában. A Borsos–Lőrinc alkotópárossal, Molnár Zsolttal és Tarr Hajnival már biztosan találkozhat a művészetkedvelő közönség jövőbeni tárlatokon.

– Most vagyok először a művésztelepen. Zoltán meghívására jöttem. Jövőre lesz itt kiállításom a Tarr Hajnalkával – kezdte Molnár Zsolt, miközben egy installációjának vázlatán dolgozott. – Két önálló kiállításom lesz a közeljövőben, egy tematikára fűzve készülök rájuk – folytatta. A téma az agrárium lesz, árulta még el, majd lelkesen beszélt a Paksi Képtár tereiről. Elárulta, hogy egyébként szívesen alkot önállóan, amire van is módja, mégis örült a meghívásnak, hiszen ismerkedhet a térrel, ahol majd bemutatkozik.

Losonczy István

– Ez egy minősítő hely, hogyne szeretnék itt kiállítani, dolgozni – fogalmazott Losonczy István, miközben egy percre sem hagyta abba a munkát. Az előtte fekvő nagyméretű vászon fölé hajolva, tempósan járt a keze, s közben arról beszélt, hogy egy régebbi „ügyét” folytatja. – A megfeszített vászonnak a szálait követem nagyon éles vonalakkal, abban különböző színproblémákat vetek fel – vázolta. Zászló készül, a lobogást az adja, hogy követi a vászon szövését – fogalmazott a pécsi művészetin tanító Losonczy István, aki második alkalommal az alkotótelep résztvevője. Vonzó a társaság, a körülmények. Utóbbiba beleérti az adottságokat, a hely szellemét és azt, hogy csak a munkára lehet koncentrálni.

Keresztes Zsófi még nem állított ki Pakson és még nincs is tervben paksi kiállítása. A meghívásnak viszont igazán örült, mert kevés művésztelepen járt. Szeret nagy méretekben dolgozni, arra, hogy egy komoly munkát elkészítsen, tíz nap kevés, de például a kísérletezésre kiválóan alkalmas.

Keresztes Zsófi

– Ezek absztrahált testrészek lesznek. A formákat kifaragom polisztirolból, hoztam le mozaikcsempéket, azzal bevonom – avatott be a folyamat részleteibe. Zsófi szerencsés, mert Budapesten egy felújított gyárépületben viszonylag nagy műterme van, mégis kapva kapott az alkalmon, hogy a Paksi Képtár művésztelepének munkájában részt vegyen. – Jaj, én imádom. A tér szuper jó, egyre kevesebb ilyen jó tér van, ami nem kereskedelmi célú galéria – fogalmazott a művész, akinek januárban Prágában lesz önálló tárlata.

A Paksi Vizuális Kísérleti Alkotótelep 1980-ban indult, kezdetben képzőművészeti táborként, majd a második évtől kezdve zenei csoporttal egészült ki. Az első 5 év után a képtár megteremtésének fontos igénye került a fókuszba, gyakorlatilag a táborba történő további meghívások is ezt a célt szolgálták.

A Paksi Képtár kezdetekben még tematikus programja mára teljesen kötetlen: mind a téma, mind az alkalmazott technikák tekintetében szabadon választott. A paksi bemutatkozásra készülő képzőművészek szívesen élnek annak lehetőségével, hogy a képtár tereivel ismerkedhetnek, mert az átlagostól alaposan eltérő adottságok nagy kihívásokat tartogatnak számukra. A nyitott műteremként működő alkotótelep munkáját bárki megtekintheti, aki kíváncsi a művészekre és munkáikra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában