Györe

2018.05.05. 12:50

Láncszemekből építenek hidat

Balázs László

Az intézmények közötti szakmai kapcsolatokon alapuló együttműködési programot valósít meg a „Láncszemekből hidat építeni” projekt, amelynek megálmodója Szentesné Nagy Éva, a PTE Illyés Gyula Gyakorlóóvoda szakvezető óvónője.

A program tavaszi szakmai napját első alkalommal bonyolították le a Kútvölgy Óvodában – tudtuk meg Vargáné Kalmár Erzsébet intézményvezetőtől. A járási továbbképzési nap célja az átmentett értékek közvetítése az óvodások felé, úgymint ének-zene, néptánc. Valamint az óvodában alkalmazható hagyományokhoz kötődő kézműves tevékenység bemutatása, megismerése, az élményalapú tapasztalatszerzés.

Az ovik közötti szakmai együttműködési modell példaértékű, célja a magyar népi kultúra értékeinek megismerése és átadása a térségben. A találkozó résztvevői a szekszárdi és a bonyhádi járás óvodáiból érkeztek.

A szakmai nap Steiner Józsefné vezetésével a Kútvölgy Óvoda gyakorlati néptáncbemutatójával kezdődött, majd Vargáné Kalmár Erzsébet tartott előadást a néphagyományőrző szemléletű nevelés céljairól, sajátosságairól, tartalmáról a helyi adottságok figyelembevételével. A résztvevők meglátogatták a Templom Általános Iskolát, majd brekegtetőt készítettek és pántlikát festettek. A remek hangulatú eseményt a bonyhádi Fülöp Ferenc-díjas táncos, Kosnás Árpád vezetésével táncház zárta. A több mint húsz óvodapedagógus sok élménnyel és tapasztalattal gazdagodott. A szakemberek egyetértettek abban, hogy hagyományainkat újra lehet fogalmazni, és érdemes a gyermeket az alkotás gyönyörűségeire megtanítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában