Szőlészet

2017.07.25. 10:11

Továbbra is fenyegeti a lisztharmat a szőlőket

A szőlőfürtök lassan záródnak. Egy-két ültetvényben elvétve már zsendülő bogyók is vannak (Pinot Noir, Zweigelt).

Mauthner Ilona

A lisztharmat továbbra is erősen fertőzi, főleg a fejlődésben elmaradottabb fürtrészeket és a fiatal lombot. Sok termelő a folyamatos kezelések ellenére is azt tapasztalhatja, hogy az érzékenyebb fajtákban a betegség terjed. Elsősorban a kontakt készítmények (meptildinokap és kén) áztatásszerű használata állíthatja meg a fertőzést. A kontakt szerekhez társított felszívódó szereknek a további fertőzések kialakulásának megelőzésében van jelentősebb szerepük.

A lisztharmat a szőlő legnagyobb ellensége most

A lisztharmat mellett a peronoszpóra is – bár kisebb mértékben, de – folyamatosan veszélyeztet. Kisebb csapadék is elég a mostani időszakban a betegség gyors fellépéséhez. Elsősorban a felső, vitorla alatti fiatal levelek fertőződhetnek erősen. A leveleken megjelent tüneteket vegyük komolyan, mondta dr. Gabi Géza növényvédő szakmérnök, mert a későbbiekben a levelek fonáki részén képződő ezüstszínű penészgyepről a konidiumok lemosódnak a fürtökre és a továbbiakban a bogyók károsodása is elkezdődhet. A bogyókban bent lévő – már szemmel is látható – fertőzést már nem tudjuk megállítani, ezért itt a megelőzés kiemelten fontos.

A jelenlegi időszak még alkalmas arra, hogy az erősebb fertőzéseket megelőzzük, illetve, hogy az 1-2 napos fertőzéseket „megállíthassuk”. Erre a feladatra a peronoszpóra elleni felszívódó készítmények a legalkalmasabbak. A zöldmunka a permetezések mellett is kiemelt szerepet kap, hiszen a szőlőfürtöket szellősebbé tehetjük vele, így a szél is jobban átjárja és a vegyszer is. A szekszárdi borvidéken az elmúlt héten nem volt csapadék, az átlaghőmérséklet 24,5 fok körül alakult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában