katonai járőrverseny

2018.04.25. 20:00

Lövészet, kúszás: ez már a honvédelem előszobája volt

Az állóképességüket, ügyességüket, valamint elméleti felkészültségüket is megmutathatták a középiskolás fiatalok a katonai járőrversenyen.

Balázs László, Mártonfai Dénes

A tíz állomásból álló versenyre nyolc megyei középiskola nevezte be négytagú csapatát. – A Magyar Honvédség 54. Veszprém Radarezred laktanyájában térképpel tájékozódtak a fiatalok – mondta Tokai László tizedes, aki a kúszófolyosónál várta a 9-12. évfolyamos diákokat. – Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság tizedik, szekszárdi Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodája által szervezett esemény népszerűsíti a honvédelmet, illetve erősíti a kapcsolatot a civil lakossággal.

A Honvédelmi Minisztérium minden évben meghirdeti az országos Haditorna versenyt. Tolna megyében először a 2016-ban szervezte meg az iroda a megmérettetést, amely a katonai pálya bemutatása mellett a fizikai nehézségekkel is szembesíti a versenyzőket. A járőrverseny során katonai tevékenységhez kapcsolódó feladatokat kaptak a diákok. Ilyen volt például a kézigránátdobás és a lőszeresláda cipelése.

– Szintén klasszikus versenyelem a légpuskalövészet és a kúszófolyosó, de vannak speciális feladatok is. Ilyen például a katonai jármű tolása. Az elméleti feladatban katonai alapismeretekre is rákérdeztünk – közölte Kovács János százados.

– A rendvédelmi vagy honvéd-kadét osztályba járó gyerekek előnyben vannak, éppen ezért a szigorú versenyszabályzat kiköti, hogy minden iskolából csak egy csapat nevezhetett. Célunk a viadallal a honvédelem ügyének népszerűsítése a sport eszközeivel, és az egészséges életmód propagálása. Tisztában vagyunk vele, hogy az itt megforduló diákok közül nem mindenki köt majd szerződéses jogviszonyt a honvédséggel, de keresnek embereket az önkéntes területvédelmi tartalékos állományba is, amelybe munka és tanulás mellett be lehet kerülni. Nagyon lelkesek a fiatalok, a járőrverseny tökéletesen alkalmas arra, hogy megmutassák mire képesek, milyen fizikai állapotban vannak. De nemcsak az erő és az állóképesség fontos, hanem az ügyesség, a gyorsaság a kreativitás és a csapatmunka is.

Sportszerű versenyben végül első helyezett lett a Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium csapata, második helyezést ért el a Szekszárdi SZC Apáczai Csere János Szakgimnáziuma és Kollégiuma Dombóvárról, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium négytagú formációja állhatott fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában