Magas lányok találkozója

2017.07.23. 18:00

Jól érzik magukat a bőrükben a magas hölgyek

Colos, hosszú puska, zsiráf – leggyakrabban ezekkel a csúfnevekkel illették kamaszként azokat a hölgyeket, akik Bures-Berek Márta meghívására részt vettek a magas lányok első paksi találkozóján.

Vida Tünde

Az arányok érzékeltetése végett: a magas hölgyek között a cikk szerzője

Fotó: Vida Tünde

Ismert fogalom a Napóleon komplexus, amely legtöbbször alacsony emberek betegsége. Szociológiai tanulmányok igazolják, hogy a magassággal számtalan előny jár. A magas férfiak például könnyebben létesítenek kapcsolatot. A nyurga lányok esetében azonban éppen ennek ellenkezője igaz – derült ki egy lapunk által végzett, tudományosnak semmiképpen nem nevezhető, gyors közvélemény-kutatásból.

Az arányok érzékeltetése végett: a magas hölgyek között a cikk szerzője Fotó: Vida Tünde

A „felmérésre” a paksi Erzsébet szállodában került sor, ahol a Magasnőknek.hu webáruház létrehozója, az egyébként bölcskei kötődésű Bures-Berek Márta szervezett találkozót magas lányoknak. A webáruházat, amely saját tervezésű ruháit kínálja, azért alapította, hogy a hozzá hasonló hölgyek gondjain enyhítsen. Nem titkolja, nem egy hisztin túl volt már addigra, hiszen mivel 190 centiméter, soha nem talált magára megfelelő ruhát.

Márti szerint sok magas lány küszködik kisebb-nagyobb komplexussal. Persze – mint a legtöbb lány a találkozón igazolta – nem mindenkit frusztrál a kivételes magasság, aminek vannak vitathatatlan hátrányai és néhány előnye is.

Nem találok se nadrágot, se pulóvert – mondja Kata, majd megjegyzi, hogy ő nem is magas, „csak” 182 centi. Mint folytatja, gond a cipővásárlás is, hiszen sok üzlet legfeljebb 40-es női cipőket tart, neki pedig 42-es lába van. Ennek ellenére nem zavarja a magassága, aminek egyébként szerinte előnye, hogy a tömegben könnyen megtalálja az ismerősöket és le tudja venni a polcról a dolgokat. Párt találni viszont nehéz, hiszen a magas pasikra hajtanak az alacsony lányok is.

Nekem alacsonyabb a párom, de ez egyikünket sem zavarja – kapcsolódik be a beszélgetésbe Andi, aki 183 cm magas, férje pedig 179. – Nem okoz lelki problémát. A magas lányok boldogok. Én legalábbis boldog vagyok – árulta el. 

Csak előnye van – reagált széles mosollyal Bernadett, aki ráver még egy huszast Andira és Katára. Azt mondta, kosaras körökben még csak nem is ő volt a legmagasabb. A 195 centije a munkájában kifejezetten előny, hiszen mindenki megjegyzi, emlékszik rá. Tele van a magasságához fűződő sztorikkal. A férjét 13 éve az interneten ismerte meg. Gyorsan mindjárt az elején megkérdezte, milyen magas. Amikor a férfi úgy reagált, hogy előbb a nevét gondolta megmondani, ő azt mondta: bocs, de én nem egy átlagos magasságú nő vagyok. A kivételes magassághoz egyéb tekintetben is kivételes méretek társulnak. Nála például 44-es lábméret. Kacagva jegyezte meg, hogy a mellét nem tartják nagynak, de „ha ráadná egy 160 centis csajra, az orra bukna”. Bernadett szemmel láthatóan kiválóan érzi magát a bőrében. – Úgy élek mint egy átlag ember, munkába megyek, gyereket nevelek. Nem veszem észre, hogy magas vagyok egészen addig, ameddig nem szól valaki, hogy „atya világ, te mekkora vagy”.

Az öltözködést sem éli meg problémaként. – „Egyedi embernek, egyedi öltözék” – vallja. Nem is tehet mást, a konfekcióméretet nem rá szabták. 44-es lába van, de tudja, hova kell mennie, ha cipőt akar. Van is neki vagy hatvan pár. És vannak praktikái is, ahogy a többieknek is. A fényképeken például rogyasztani kell. A térdhajlítással tíz centit lehet csalni.

Bernadett egy dolgot nem szeret. Ha ufónak nézik, ha úgy beszélnek róla – hallótávolságon belül – mintha nem csak hórihorgas lenne, hanem süket is. Gyakorta tárgyalják ki ugyanis a férfiak a füle hallatára, hogy mit tudnának kezdeni egy ilyen hosszúcombú lánnyal.

A holland férfiak és a lett nők az élen

Magyarországon a férfiak átlagmagassága 176-177 centiméter, a nőké 166 centiméter körül van. A magasságot a gének mellett az életszínvonal, főként a táplálkozás minősége is befolyásolja. A férfiak közül a hollandok a legmagasabbak, ők átlagosan 183 centire nőnek, míg a nőknél a lettek állnak az élen 170 cm-rel. Magasabbak az átlagnál az osztrák és cseh férfiak, a románok viszont alacsonyabbak, az indonéz férfiak átlagmagassága viszont csupán 158 centi. A nőknél a dánok, a szlovénok, a csehek és a norvégok a legjobb tíz között szerepelnek. A legalacsonyabb nők pedig Indonéziában, Bolíviában, Peruban és Vietnamban élnek.

 

Címkék#Paks

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában