Ünnepi Könyvhét

2018.06.23. 11:30

Manapság is vonz közönséget a könyv

Az Ünnepi Könyvhét keretében hosszú idő óta először volt valódi könyvvásár Szekszárdon.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

A június elején tartott rendezvény más szempontból is fontos volt a város számára: hiszen a vidéki megnyitó június 7-én megyeszékhelyünkön zajlott.

– A kínálatra sem lehetett panasz – állapította meg Liebhauser János, a szervezés egészét magára vállaló Illyés Gyula Megyei Könyvtár igazgatója. – A közel háromszáz címből több mint százötven állt az érdeklődők rendelkezésére.

Fotó: Mártonfai Dénes

Az intézményvezető ezzel együtt megjegyezte: az újrakezdés óhatatlan zökkenői miatt a könyvvásár még nem teljesedhetett ki, de az indítás így is jónak értékelhető. A kialakított nyomvonalon haladva minden feltétel megvan arra, hogy egy-egy ilyen könyvvásár idővel betöltse szerepét. Ennek a törekvésnek a méltánylása is közrejátszott abban, hogy dr. Szemere Gabriella, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnökhelyettese éppen Szekszárdon tartott megnyitót. A programokat tekintve az igazgató kiváltképp sikeresnek nevezte Grendel Lajos könyvbemutatóját. A Kossuth-díjas felvidéki író, a magyar próza kiemelkedő alakja legújabb, sorskérdésekkel foglalkozó kötetével érkezett az általa már jól ismert megyeszékhelyre. Ugyancsak nagy hatással volt a közönségre a Margó-díjas Totth Benedek könyve, Az utolsó utáni háború.

Bár Barna Imre műfordító nem tudott eljönni Szekszárdra, ezzel együtt a Nobel-díjas Bob Dylant, dalszövegeit és zenéjét idéző keretprogram remeknek bizonyult.

Szombaton, a zivatar ellenére a megyei könyvtár gyakorlatilag megtelt érdeklődőkkel. Valamennyi program – Dicső Zsolt új kötete, a Csobogó Együttes koncertje, ökotanácsadás – jelentős érdeklődést váltott ki, erre bizonyíték is van, hiszen beszámolt róla a közszolgálati televízió.

– Feltétlenül szólni kell Faragó Laura Kossuth-díjas népdalénekes nagyon szép előadásáról, melyben a magyar népballadák és a Biblia kapcsolatát részletezte – mondta Liebhauser János. – A kocsikerék a nyakcsigolyán című szociográfia pedig Gutai István műve: nyugdíjas igazgató kollégánk tényfeltáró, múltat feldolgozó könyve a téeszesítés sok honfitársunkat megtörő következményeit mutatja be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában