illegális hulladéklerakó

2018.06.13. 17:30

Mások nemtörődömsége miatt szenved több család Szekszárd külvárosában

A hivatalos szervek után lapunkat is megkeresték a szekszárdi Barát János utcában élők a panaszukkal. Azt kifogásolták, hogy sokan hulladéklerakóként használják a közterületet, és emiatt egyre nagyobb a szeméthalom a szomszédságukban. Ottjártunk másnapján elszállították a szemetet a helyszínről.

Hanol Erzsébet, fotó: Mártonfai Dénes

bty

– Maguk honnan jöttek? – szegezte nekünk a kérdést a Barát János utcában egy arra kerékpározó idős nő. – Azon kívül, hogy fényképeznek, csinálnak is végre valamit? – kérdezte egy másik, aki az egyik házból jött ki, amikor meglátott bennünket. Ám amint megtudták, hogy a Tolnai Népújságtól, és nem valamelyik hivatalos helyről érkeztünk, egyből barátságosabb hangot ütöttek meg. Kiderült, a kezdeti ridegség oka az volt, hogy az elmúlt hetekben többen is jártak a helyszínen, hogy dokumentálják az utcában felhalmozott szeméthalmot. Gyerekjátékok, gumiabroncsok, kiszuperált háztartási eszközök és még ki tudja, mi mindent rejtő zsákok, dobozok rondították az utcaképet.

Mint megtudtuk, nemcsak a Barát János utcában, hanem a városrész több pontján is hasonló a helyzet, mert vannak, akik szemétlerakóként használják a közterületet.

Több lakóval is beszéltünk – bár a nevét és az arcát egyikük sem vállalta –, s mind azt mondták, hogy a probléma nem újkeletű. Van, aki 1997 óta lakik az utcában, és azóta időről időre mindig szembesülnie kell azzal, hogy élnek a környékükön olyanok, akik fittyet hánynak a szabályokra. Az utcabeliek beszámolóiból kiderült, nem csak a szomszédok között vannak renitensek. Azt mesélték, volt, hogy egy teherautóról borítottak oda építési törmeléket, és amikor kérdőre vonták a sofőrt, az elintézte annyival, hogy van ott már elég szemét, elfér ez is. A környékbeli szemetelőket is próbálták már jobb belátásra bírni, de csak fenyegető választ kaptak.

Megkeresték a körzet képviselőjét, jelezték a problémát az önkormányzatnál, a rendőrség, a katasztrófavédelem és a környezetvédelmi hatóság felé is bejelentették. Az elmúlt hetekben többször fordultak meg a helyszínen tűzoltók is, ugyanis a szeméthalom lángra kapott.

Ottjártunkkor a bűz orrfacsaró volt, legyek korzóztak a szeméthalmon, és a lakók azt mesélték, azzal kezdik a napjaikat, hogy összesöprik a patkányürüléket az udvarukon. Azt mondták, kiülni, teregetni sem tudnak, és vendégeket sem szívesen fogadnak. Úgy vélik, a külvárosiakat sem kellene elhanyagolni, akik közül sokan a szabályokat betartva, rendre és tisztaságra törekedve szeretnének élni. Míg beszélgettünk, egy fiatal nő lépett ki az egyik kapun karon ülő gyermekével. Köszönt, és siettek is vissza a házba.

Szemetelőt is kérdeztünk volna, ám ottjártunkkor éppen senki sem gyarapította a szeméthalmot.

A megelőzésre törekszik a városvezetés

Az úttestről néhány hete eltakarították a szemetet, amelytől akkor már az autókkal be sem lehetett fordulni az utcába, látogatásunk másnapján pedig elszállították a hulladékot. Megkérdeztük az ügyben a városvezetést, és a Polgármesteri Kabinettől azt a választ kaptuk, hogy az önkormányzat munkatársai május első felében felmérték a Barát János utcában felhalmozott illegális hulladéklerakatot, és ezt követően az Alisca Terra Nkft.-től megrendelték az elszállítást. A nem tervezett munkát a cég beütemezte a munkarendjébe, így első körben az útról, majd a közterületről is elszállították a hulladékot. A mostani mentesítés – a több mint 120 köbméter szemét elszállítása – 760 ezer forintba került. Ezzel a költséggel az elmúlt három évben Szekszárd több mint tízmillió forintot költött a Barát János, a Halas és a Patak utcában illegálisan lerakott hulladék elszállítására.

A közterület-felügyelet kamerakép alapján többször tett feljelentést a rendőrségen hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűncselekmény elkövetése miatt, az esetek többségében azonban nem kaptak visszajelzést – írták a válaszban.

Az önkormányzat jelenleg is dolgozik az említett területeken kialakult illegális hulladéklerakatok végleges felszámolásán. A megoldásnak a térfigyelő kamerák 24 órás folyamatos figyelését vélik, valamint ezzel párhuzamosan egy kivonuló szolgálat létrehozását rendőr, közterület-felügyelő és polgárőr bevonásával, akik jelzésre bármely napszakban azonnal a helyszínre tudnak menni. Továbbá tervezik a Barát János utcában a közterületek lekerítését, valamint megelőző céllal és a probléma megoldása érdekében egy kerekasztal-megbeszélést az eljáró hatóságok és a helyben élők képviselőivel.

Pénzbírság és szabadságvesztés is kiszabható

A lomtalanítástól eltekintve, a hulladék közterületre helyezésével szabálysértés, illetve bűncselekmény is megvalósítható, ám azt, hogy adott esetben melyik történt, nehéz elhatárolni – mondta Komlósiné Kiss Anett, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott sajtószóvivője. – Minden olyan esetben, amikor olyan hulladékot helyeznek ki, amely alkalmas az emberi élet, testi épség, egészség, a föld, a víz, a levegő vagy azok összetevői, illetve élő szervezet egyedének veszélyeztetésére, bűncselekményt valósít meg az a személy, aki a szemetet közterületen elhelyezi. Ha a rendőrség ilyen esetről tudomást szerez, büntető eljárást indít a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt, amely alap esetben három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Veszélyes hulladék kihelyezése esetében a büntetési tétel akár öt évig terjedő szabadságvesztés is lehet – magyarázta a szóvivő.

Abban az esetben, ha a hulladék nem alkalmas az emberi élet, testi épség, egészség, a föld, a víz, a levegő vagy azok összetevői, illetve élő szervezet egyedének veszélyeztetésére, akkor szabálysértést követ el a hulladékot közterületen elhelyező személy. Ilyenkor az eljáró hatóság a Tolna Megyei Kormányhivatal területileg illetékes járási hivatala. Az elkövetőt ebben az esetben 5.000 forinttól 150.000 forintig terjedő pénzbírságra büntethetik. Annak megállapítása, hogy a kihelyezett hulladék veszélyes-e vagy sem az élő környezetre, szakértői feladat.

A Barát János utcai esettel kapcsolatban arról tájékoztattak, hogy a Szekszárdi Rendőrkapitányság büntető eljárást folytat a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában