Viharok

2017.07.25. 07:15

Még mindig sokan hiszik, hogy viharban a fa alatt biztonságos

A klímaváltozás egyik hozadéka, hogy a kontinentális éghajlaton is egyre hevesebbé válnak a viharok, felhőszakadások, ezzel együtt a villámlás is nagyobb erővel és gyakorisággal jelentkezik. Ilyenkor a hatásos óvintézkedések segíthetnek.

Venter Marianna

Vihar esetén a legfontosabb teendő, hogy tető legyen a fejünk fölött, de...

A globális éghajlatváltozás megsokszorozta a szélsőséges időjárási helyzeteket, és ez a szám továbbra is magas marad. Ezt még 2008-ban nyilatkozta egy pusztító szélvihar kapcsán Mácsai Antal, akkori megyei katasztrófavédelemi igazgató. Az azóta történtek alátámasztják, hogy a jövendölés igaznak bizonyult. A meteorológia és a katasztrófavédelem fel is készült a szélsőséges időjárási helyetekre, jól működik az előrejelző rendszer, szükség esetén országos riasztást adnak ki, és a médián, illetve az interneten keresztül széles rétegekhez jut el az információ. Arról viszont már kevesebb szó esik, hogy vihar esetén mi a teendő, mit tegyen az egyes ember, ha a saját, vagy családja épségét és biztonságát veszélyezteti a szélsőséges időjárási helyzet. Annál is inkább, mert az utóbbi években a villámlások száma is megnőtt, egyaránt veszélyeztetve emberek és épületek biztonságát.

Vihar esetén a legfontosabb teendő, hogy tető legyen a fejünk fölött, de...

Mi tehát a teendő vihar idején, ha valaki a szabadban tartózkodik?

Először is, az előrejelzést, a riasztást és a figyelmeztetést komolyan kell venni. Aki gépjárműben utazik, amennyiben nem tornádóra lehet számítani, maradjon az autóban. A gyalogosok amilyen hamar csak lehet, vonuljanak zárt helyre, például egy közintézménybe. Az esernyő használata kerülendő a villámcsapás miatt, fa alá akár állni, akár parkolni, nem tanácsos. Akik strandon, vízben tartózkodnak, azonnal hagyják el a medencét, illetve menjenek ki a partra. Ha nincs hová elbújni, a legjobb, ha sík terepen földre kuporodik az ember.

További védelem, ha ilyenkor szigetelő talpú lábbelit visel, vagy a lába alá száraz ruhát tud tenni. A még nagyobb biztonság érdekében pedig nem árt a lakóház tetejét átvizsgáltatni a viharszezon kezdete előtt.

S ami a legfontosabb: segítséget nyújtani annak, aki bajba került a viharban.

Az épületek villámcsapás elleni védelmét a villámhárító biztosítja. Az érvényben lévő szabvány szerint a családi házakra nem kötelező a villámhárító felszerelése. A középületekre és egyéb építményekre a magasság, illetve az objektum jellege alapján írja elő a szabályzat. A családi házaknál azonban sok kellemetlenségtől és kártól óvja meg a tulajdonost, ha túlfeszültség-védelmi rendszert épít ki. Közeli villámcsapáskor, még ha magát az épületet nem is éri közvetlen hatás, a túlfeszültség egy része behatolhat az elektromos hálózatba, és ez az érzékeny berendezéseket – például számítógép, szórakoztató elektronikai eszközök – tönkreteheti. A védelmi rendszer megtervezéséhez és kiépítéséhez ajánlatos szakemberek segítségét kérni. A szupermarketekben kapható túlfeszültség-elosztók ugyanis az esetek legnagyobb részében nem nyújtanak igazi védelmet, és jobb megelőzni a csalódást és az anyagi kárt.

...de tévhit, hogy ez elől a fa alá meneküljünk
Fotós: Makovics Kornél

A nyári szünet idején gyakran tartózkodnak a lakásban felnőtt felügyelete nélkül a nagyobbacska gyerekek. Az egyik rájuk leselkedő veszélyforrás a tűz. Ráadásul a lakásban sok olyan vegyszert, terméket tárolnak, amelyek veszélyt okozhatnak. Ezért nagyon fontos, hogy az előírás szerint tárolják ezeket, sugárzó hőtől és tűző naptól távol. Mert ha például egy gázöngyújtótöltő flakonból kiszivárog a gáz, már az ajtócsengő is elég ahhoz, hogy begyújtsa. Komoly veszélyforrás lehet az ártalmatlannak tűnő izzás is. Olyan gázok-gőzök kerülhetnek a levegőbe, amelyek nemcsak mérgezőek lehetnek, hanem önrobbanásra hajlamos keveréket alkothatnak. Ha a tüzet megfékezni egy kancsó vízzel nem lehet, a veszély elhárítását mindenképpen a tűzoltókra kell bízni. A nagyobb biztonság érdekében pedig érdemes a háztartásban 2–6 kilogrammos porral oltó készüléket tartani, és ezek használatára megtanítani a gyerekeket is.

Komoly károkat okozhat a villám

Két éve villámcsapás miatt kapott lángra egy családi ház tetőszerkezete Szekszárdon. Tizenhét éve pedig szintén egy családi ház vált lakhatatlanná a megyeszékhelyen egy brutális erejű villámcsapás miatt. A villám – egyesek szerint gömbvillám – akkor a ház kéményének tégláiból eltüntetett jó néhányat, úgy festett, mintha valami kiharapott volna belőle egy nagy darabot, és a lakás belsejében is nagy károkat okozott. A villámcsapás elektromos tere olyan erős volt, hogy még a ház mellett parkoló autó is károsodott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában