közlekedés

2018.03.29. 11:30

Megsokszorozódtak a burkolathibák Tolna megye útjain

Naponta keletkeznek kisebb kátyúk, amelyek rengeteg bosszúságot okozhatnak. A Magyar Közút Zrt. idén Tolna megyében ötvenkét kilométernyi út átfogó felújítását indítja el.

Balázs László, fotó: Mártonfai Dénes

Az autósok rémálma, amikor autójuk megsínyli egy hat centiméternél mélyebb, úgynevezett ütőkátyú hatását. A sofőrök ugyan igyekeznek szlalomozni a mélyedések között, olykor azonban kevés sikerrel. Nem csupán az autókban eshet több tízezer forintra rúgó kár, de akár személyi sérülés is történhet, ha valaki nem veszi időben észre az úthibákat. A téli hónapokban az ismétlődő fagyásoknak és felengedéseknek nem tudnak ellenállni a sérült burkolatok. Naponta keletkeznek kisebb kátyúk, és a számos problémát, bosszúságot magukban rejtő mélyebb ütőkátyúk.

– A társaságunk kezelésébe tartozó országos közúthálózaton a felújítandó, magasabb életkorú utakon, főleg a téli időszak végén, a fagyási-olvadási ciklusok váltakozásának hatására könnyebben alakulhatnak ki burkolathibák – mondta lapunknak Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője. – A kátyúzási munkákat folyamatosan, ütemezetten végeztük hideg aszfalt felhasználásával a téli időszakban is, amikor ezt az időjárás is engedte. Azaz, ha tartósan száraz és csapadékmentes volt az idő. A tartósabb, meleg aszfaltos kátyúzási munkákat a téli üzemeltetési időszak után, várhatóan április elejétől kezdhetjük el, ezzel nagyjából egy időben, március végén indulnak el a teljes körű útfelújítási munkáink országszerte. 2018-ban Tolna megyében összesen több mint 9 ezer tonna kátyúzó anyag felhasználását tervezzük. A javítási munkákat az utak hierarchikus rendje szerint első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a főutakon, végül a mellék- és bekötőutakon végezzük el.

A december közepén nyilvánosságra hozott felújítási munkák listája alapján Tolna megyében idén ötvenkét kilométernyi út átfogó felújítását indítják el.

Százmilliárdos nagyságrendű útfelújítási feladatok

A hazai finanszírozású százmilliárd forintos útfelújítási programban a következő burkolatfelújítási munkák szerepelnek: Dunaföldvár–Dombóvár–Nagykanizsa, 4,8 km. Szekszárd–Székesfehérvár, 3,0 km. Szekszárd–Siófok másodrendű főút, 2,8 km. 56-os út Szekszárd–Mohács, 3,5 km. 61-es út Dunaföldvár–Dombóvár–Nagykanizsa, 2,8 km. 63-as Szekszárd–Székesfehérvár, 1,6 km. 65-ös Szekszárd–Tamási–Siófok, 4,3 km. 5112-es Dunaszentgyörgy–Fadd–Szekszárd, 4,4 km. 6534-es Bonyhád–Dombóvár, 567 méter. 6538-as Majos–Lengyel–Kurd, 12,2 km. Sióagárdi bekötőút 1,4 km.

A TOP-os projektlistájában szereplő útszakaszok: Tolna–Bogyiszló összekötő út, Kölesd–Pincehely összekötő, Szálka–Mőcsény összekötő, Dombori hajóállomáshoz vezető út, Bonyhád–Tevel–Murga összekötő, Bogyiszlói bekötőút, Kaposszekcső–Jágónak–Meződ összekötő, Kaposszekcső–Jágónak–Meződ összekötő, Szekszárd–Simontornya összekötő. A munkálatok értéke 1,1 milliárd forint.

Ezen felül gazdaságfejlesztést és munkaerő-mobilitást ösztönző közlekedésfejlesztés valósul meg a megyeszékhelyen és környékén 1,2 milliárdból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában