óraátállítás

2018.03.23. 14:00

Megviselheti a hétvégi óraátállítás a szervezetet

Nyári időszámítás kezdődik a hétvégén, emiatt egy órát veszítünk. A változás sokaknál vált ki negatív élettani hatásokat, amelyeket az időjárás szélsőségessége is fokozhat.

Hanol Erzsébet, fotó: shutterstock illusztráció

A szervezetre jócskán kihat az időjárás gyors, szélsőséges változása. Dr. Schranz Róbert szekszárdi háziorvos elmondta, hogy az ízületi bántalmakkal élőknél felerősödhetnek a fájdalmak, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, illetve szív- és érrendszeri, valamint központi idegrendszeri problémák léphetnek fel. Azok, akiknél már fennáll valamilyen alapbetegség, jobban érzik az időjárásváltozás hatásait, akiknél pedig még nem fordult elő, viszont hajlamosabbak rá, könnyebben jelentkezhet infarktus, szívritmuszavarok, agyi történések, például agyvérzés. A frontérzékenyek a vérnyomás-változás miatt fejfájást tapasztalhatnak.

Mindemellett a hétvégi óraátállítás sem kedvez a szervezetnek, és az időjárás okozta rossz közérzet erősítheti annak hatásait.

Dr. Schranz Róbert hozzátette, hogy nem egyformán reagál a változásra minden ember. Azok viszont, akik érzékenyebbek, nem igazán tudnak védekezni az óraátállítás okozta zavarok ellen. Az egyetlen, amit ilyen helyzeteben tenni lehet, hogy az alvásigényt megpróbálja az ember hozzáigazítani a változáshoz. Most, hogy egy órával előbbre kell állítani az órákat, érdemes néhány nappal előtte a megszokottnál egy órával korábban lefeküdni aludni. Bár ez a későn fekvők esetében nem feltétlenül megy könnyen.

Az óraátállítás amiatt okoz sokaknál problémát, hogy megzavarja, eltolja az alvás-ébrenlét periódust. Egyénileg változó, hogy mennyi idő után tud a szervezet alkalmazkodni, de általában egy hét kell hozzá. Az átállás időszakában viszont feszültebbnek, stresszesebbnek érezheti magát az ember, vérnyomás-változás is jelentkezhet, ami esetleg keringési zavarokat okozhat. Egyeseknél hangulatváltozás is felléphet, lehangoltságot, csüggedtséget érezhetnek.

Dr. Schranz Róbert elmondta, nem tapasztalta, hogy az óraátállítást követő időszakban többen jelentkeznének szív- és érrendszeri panaszokkal, és ezzel kapcsolatban statisztikai adattal sem találkozott, ugyanakkor azt tanácsolta, hogy aki rendszeresen gyógyszert szed, készüljön fel, és a beszedés időpontját is igazítsa a változáshoz.

Változás jöhet

Hétvégén a nyári időszámításra kell átállni, vagyis vasárnap hajnalban kettőről három órára kell állítani az órákat. Ugyanakkor sok kritika éri az évi kétszeri óraátállítást negatív élettani hatásuk miatt, miközben az energiatakarékossági szempontokat többen vitatják. Még februárban döntött úgy az Európai Parlament többsége, hogy érdemes újra megvizsgálni, megéri-e az óraátállítás. A felülvizsgálat során azt mérlegelik, milyen hatással van a közlekedésre, az energiamegtakarításra és az egészségre a nyári és a téli időszámítás fenntartása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában