Gyermekemért Alapítvány

2018.04.23. 11:30

Nem kell már utazni a kezelésekért

Megható ünnepségen vették birtokba a Gyermekemért Alapítvány által létrehozott fejlesztőhelyiséget. Tartósan beteg, fogyatékkal élő, sajátos nevelési igényű gyerekek számára szerveznek, szociális rászorultság alapján finanszíroznak fejlesztő foglalkozásokat.

Vida Tünde

A Pro Artis Művészeti Iskola udvarában hozott létre fejlesztőhelyiséget a Gyermekemért Alapítvány. Bensőséges ünnepségen vették birtokba a helyet, amelytől sok család remél könnyebbséget. Olyan fejlesztő terápiákat, szakembereket hoznak majd ide, amiért, akikért sok-sok kilométert kellett eddig megtenni. A megnyitón Soós Erika üzletvezető, a kuratórium elnöke beszélt arról, hogy a Gyermekemért Alapítványt egy konkrét céllal, Kóti Kata gyógyításának elősegítésére, szülei hozták létre. Kata jól van, a felhalmozódott összeget, az alapítvány szerette volna új célok szolgálatába állítani. Hosszú út vezetett a mostani megnyitóig attól a pillanattól, hogy elhatározták: mindenképpen paksi gyerekek szolgálatába állítják az alapítványt és forrásait.

A helyiség megtalálása után az iskola és azt fenntartó szekszárdi tankerületi központ is melléjük állt. Jótékonysági bált szerveztek, anyagot vásároltak a felújításhoz, amiben sok helyi vállalkozástól, szakembertől kaptak önzetlen segítséget. Soós Erika arról is beszélt, hogy jelenleg körülbelül harminc család van a látókörünkben, de szeretnék az egész járásra kiterjeszteni a tevékenységüket. Ennek lényege az, hogy helybe hozzák a fejlesztő szakembereket, így a családoknak nem kell Szekszárdra, Dunaújvárosba, Budapestre vagy éppen Győrbe utaznia. Erika azt mondta, ezek a családok gyakorta kerülnek érzelmileg, anyagilag perifériára. Elszegényednek, mert az anya nem tud munkát vállalni, egy beteg gyerek 24 órás szolgálatot kíván. Ezt Szurovecz Anikó is megerősítette. Azt mondta, nagyon örül neki, hogy létrejött ez a helyiség, azt reméli, sok gondjukon enyhít. Kisfia, Robika, kilenc és fél éves, agyi bénulás okozta problémákkal kell együtt élnie. Az iskolában nem tudják biztosítani a heti tíz gyógypedagógiai foglalkozást, gyógytornát, amire nagy szüksége van, mert nagyon feszesek az izmai.

A megnyitón a paksi Nyitnikék Fogyatékkal Élők Nappali Foglalkoztatója táncelőadása, Kolki Ákos gitárjátéka után Franckó Klára mondott a jelenlevők szemébe könnyeket csaló mesét egy kisfiúról és annak fogyatékkal élő kishúgáról.

Dévény manuál, TSMT terápia

Papp Katalin védőnő azt mondta, szülési sérülés, oxigénhiány, idegrendszeri probléma miatt fejlesztőterápiára szoruló gyerekeknek szeretnének minél többféle terápiát, például Dévény manuál, TSMT terápiát szervezni. A szülők ezt az alapítvány pályázati lapjának kitöltésével igényelhetik orvosi szakvélemény alapján. Az alapítvány dönt arról, hogy a szervezésen túl átvállalják-e a költségeket is, de mint mondta, „ha már idehozzuk a terapeutát, az is őrült nagy segítség”, mert nem kell órákat utazni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában