Domboriért Egyesület

2018.09.21. 11:30

Nyár óta egyesületi formában képviselik a helyi érdekeket

A Domboriért Egyesület a nyár közepén a Fadd-Domboriban nyaralók és itt élők érdekképviseletére jött létre. A tagok több területen szeretnének változásokat elérni.

Budavári Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

A Domboriért Egyesület még július közepén alakult azzal a céllal, hogy az üdülőfaluban nyaralóval rendelkezők, a vállalkozók és az itt élők érdekeit képviselje. Nemcsak ők a tagjai azonban a szervezetnek, bár az ingatlantulajdonosok vannak túlsúlyban, hanem azok is, akik rendszeresen Fadd-Domboriban nyaralnak. Mint azt Vékony Viktortól, az egyesület vezetőjétől megtudtuk, szerették volna, ha kialakíthatják a településrész önkormányzati képviseletét, ám ez nem sikerült. Gesztusként értékelik ugyanakkor, hogy a Dombori Nyári Fesztivál főszervezője az egyik tag, Schuckert Viktória lehetett. Az is kiderült, szerintük nem minden feladat megoldása pénzkérdés.

– Az üdülőterületen körülbelül nyolcszáz ingatlan található. 2016-ban nyolcszázezer forint folyt be az önkormányzathoz a vendégéjszakákból. Ez nagyon kevés, de tudunk jó példáról. Gunarasban néhány éve hárommilliót fizettek be a vendégek után Dombóvár büdzséjébe, úgy tudom, ez az összeg megtöbbszöröződött. A régió turizmusában Fadd-Domborinak meghatározónak kellene lennie – véli Vékony Viktor. Az egyesület elnöke elmondta, az üdülőfalu vonzerejét javarészt a szép természeti környezet jelenti. Az egyesület éppen ezért a zöldterületek megtartását és fejlesztését tekinti egyik legfontosabb feladatának. Ősszel fásítási programot indítanak, ha megkapják a faddi önkormányzat beleegyezését.

Szintén jelentős cél, hogy Dombori újra horgászparadicsommá váljon. Vannak ugyanis, akik kifejezetten a horgászat miatt vettek itt nyaralót, sőt, volt, aki nyugdíjaséveire költözött ide csak ezért. Vékony Viktor szerint horgászhelyeket kell kialakítani, és halat telepíteni a holtág vizébe, ehhez azonban szükséges, hogy a Horgászegyesülettel tudjanak együttműködni.

Érdekes lehet, hogy a szervezet kutyás strand kijelölését is fontosnak tartaná. Ilyen jellegű fürdőhely nincs a régióban, így ez emelné Fadd-Dombori vonzerejét. A kerékpáros turizmus fellendítésén is dolgozna az egyesület, ehhez azonban többszereplős összefogás szükséges. Vékony Viktor ugyanakkor beszélt arról, hogy az utóbbi években megjelent egy olyan tehetősebb, kulturált, külföldieket is magába foglaló vendégréteg, amely igényelné, hogy szabadidejét változatosan, sportosan tudja eltölteni. A strandok a felújítás után most rendben vannak, a kivitelezéssel kapcsolatos észrevételeket az önkormányzat elfogadta. A Domboriért Egyesület ugyanakkor azt szeretné elérni, hogy az ingatlantulajdonosok tájékoztatása folyamatos legyen. Vékony Viktor szerint nem kell nagy dolgokra gondolni, csupán olyan információkra, amelyek megkönnyítik a nyaralók életét, legyen szó kikapcsolódási lehetőségekről, szolgáltatásokról, szabályokról. Az pedig nem lehet kérdés, hogy a hulladékszállítást meg kell oldani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában