Simontornyai Várnap

2018.05.14. 07:00

Ostrom alatt volt a vár

Simontornyán összecsaptak a magyarok és a törökök. Természetesen csakis jelképesen a szombati Várnap alkalmából. Az ostrom, az 1543-as történelmi hűségnek megfelelően, Allah követőinek győzelmével végződött.

Szeri Árpád, fotó: Makovics Kornél

Ágyúdörgés verte fel szombaton reggel Simontornya csendjét. Ez a csatákból ismert hanghatás jelezte, hogy megkezdődött az immár VIII. Simontornyai Várnap. A közönséget Csőszné Kacz Edit polgármester, Máté Imréné, a vár intézményvezetője, valamint Bencze Kornél, a Várvédők vezetője köszöntötte. Ezután azonnal meg is kezdődtek az estig tartó, színpompás rendezvények.

Az biztos, hogy a végsőkig küzdő magyarok teljesítményét is nagy elismeréssel nyugtázták a nézők, akik egyébként – ingyenes belépővel – valóságos kínálat-áradatba vethették magukat. Korabeli hadi jelmezek, hajdúk, muskétások tették még színesebbé a vásári forgatagot.

Az ínyencek szó szerint belekóstolhattak a középkorba, Kohári Gabriella reneszánsz élménykonyhájának köszönhetően. A régi zene rajongói a Szelindek együttes dallamait hallgathatták figyelemmel, az ennél is könnyedebb műfaj kedvelői pedig az Egy szoknya, egy nadrág című vígjátékra ülhettek be, köszönhetően a helyi Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnázium színjátszó diákjainak.

Szó szerint fergeteges produkciót hozott a kiskunmajsai Mayossa Néptáncegyüttes, akárcsak a fővárosi Tűzfészek Tűzzsonglőr Társulat.

Sokan voltak kíváncsiak Jene Sándor Harcok és arcok című kiállítására is: a fotóművész, stílszerű módon, ezúttal várjátékokon készült fotókkal mutatkozott be a közönségnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában