záróvizsga

2019.06.19. 20:00

Ötvenegy hallgató záróvizsgázott ma a szekszárdi egyetemi karon

Ezen a héten összesen százhetvenhét hallgató tesz záróvizsgát a különböző bizottságok előtt, tájékoztatta lapunkat a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának Dékáni Hivatala. A vizsgák reggel nyolc órakor kezdődtek és délutánig tartottak.

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

A tankönyveikbe, jegyzeteikbe belefeledkező, szendvicset majszoló, üdítőt, ásványvizet iszogató hallgatók tucatjait lehet látni ezen a héten a szekszárdi egyetemi kar aulájában, folyosóján, egymást bátorítva azzal, hogy sikeres vizsgát tesznek annyi év tanulás, felkészülés után.

A záróvizsga több feladatrészből áll: először meg kell védeniük a szakdolgozatukat, aztán pedig tételeket húznak, mindkettőre ábécésorrendben kerül sor.

Mint arról a dékáni hivatal tájékoztatott, hétfőn negyvennégy hallgatójuk vizsgázott, ebből tizenöt hallgató a csecsemő- és kisgyermek nevelő alapszakon, ugyanennyien a turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzési szakon, és tizennégy hallgató az emberi erőforrás tanácsadó mesterszakon.

Kedden, harminchat fő izgulhatott, hogy sikerül-e a vizsgája: ebből tizenhatan óvodapedagógus, tizenegyen tanító, kilencen pedig üzleti szakoktató és turizmus-vendéglátás alapszakon tettek tanúbizonyságot a tudásukról. Ahogy a diákok fogalmaztak, a vizsgára legalább egy hónapot készültek, a tételek kidolgozásával együtt, és átlagosan hat-nyolc órát tanultak.

A szekszárdi egyetemi kar úgy a tájékoztatott, hogy a kedden záróvizsgázók közül az üzleti szakoktatósok mindannyian ötöst kaptak, illetve az óvodapedagógusoknál a legtöbben jeles érdemjeggyel vizsgáztak, néhány négyes és két darab hármas jegy született. A vizsga jó hangulatú volt, ügyesek voltak a hallgatók.

Ma, szerdán záróvizsgáztak a legtöbben: ötvenegyen, ebből tizenhatan óvodapedagógus, tizenkilencen csecsemő- és kisgyermek nevelő, tizenhatan német nemzetiségi óvodapedagógus és német nemzetiségi tanító alapszakon. Ma harmincegyen tesznek záróvizsgát, tizennyolcan óvodapedagógus, kilencen tanító, négyen környezetkultúra alapszakon. Az utolsó nap, pénteken tizenöt főt vár a vizsgabizottság: ebből tizennégyen szőlész-borász felsőoktatási szakképzési szakon, egy hallgató pedig szociális munka alapszakon vizsgázik. A diplomaátadó ünnepség időpontja július ötödike, péntek, délután két óra, ahol a végzettek átvehetik okleveleiket.

 

Megkérdeztük a hallgatókat, hogy mennyire izgulnak a záróvizsga előtt

Veronika:

Nem veszem könnyedén az államvizsgát, hiába rendesek a vizsgáztatók. A többiekkel együtt izgulunk, egymásért is, hogy sikerüljön. Összesen hetven tételt kellett megtanulnunk, sokunk úgy van vele, hogy ha nem is tudjuk elejétől a végéig az összeset, mindegyikről tudunk beszélni. Az államvizsgán első körben a szakdolgozatunkat kellett megvédeni, aztán magyar műveltségi területből, technikából és énekből is számot kellett adnunk a tudásunkról.

Alexandra:

Ha túl leszek a mai vizsgán, akkor még előttem áll egy másik, innen ugyanis a neveléstudomány mesterképzés felvételijére megyek tovább. Így még az egész jövő hetem a tanulásról szól majd. A tételek tanulása során próbáltam helyes technikát alkalmazni: negyven percet tanultam, húsz perces pihenőkkel, egész nap. Amikor minden vizsgámon túl leszek, akkor nyaralni megyek.

Zsanett

Ha sikeres államvizsgát teszünk a diáktársainkkal, és végül megkapjuk a diplománkat, akkor minden könnyebb lesz. Sok diáktársamnak már vannak tanító állásajánlatai, köszönhetően a gyakorlatoknak, amelyeken részt vettünk. Emellett mindenkinek vannak egyéb, más tervei is, de azért választottuk a tanítói hivatást, mert szeretjük a gyerekeket, például a mi csoportunk nagy része igen motivált.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában