Cambridge-i diplomás lány

2017.07.23. 10:00

Pataki Rita diplomát szerzett Cambridge világhírű egyetemén

A ceremónia latinul zajlott, ebben is tartják a hagyományt az angolok. A helyszín is ugyanott volt, ahol közel háromszáz éve. A Cambridge-i egyetem diplomaátadó ünnepsége egyetlen, de annál jelentősebb újdonsággal szolgált megyénk számára: a friss diplomások között ott találhattuk a szekszárdi Pataki Ritát.

Szeri Árpád

Pataki Rita a cambridge-i diplomával, valamint a büszke és meghatódott szülőkkel

Forrás: Beküldött fotó

Bachelor of Arts. Ezt a címet szerezte meg Pataki Rita, miután befejezte három éven át tartó, szociológiára fókuszáló tanulmányait Cambridge egyetemén. A szekszárdi születésű fiatal a Garay János Gimnáziumban szerzett érettségi után – természetesen kellő ismeretekkel és tudással felvértezve – a fogalomnak számító angol intézményben folytatta tovább tanulmányait. Nem mellékesen ezzel Tolna megyei (oktatás)történelmet írt. A három esztendő gyorsan elrepült és Rita immár a nyugati világ egyik legpatinásabb és legtekintélyesebb egyetemének diplomásaként nyilatkozott lapunknak.

Pataki Rita a cambridge-i diplomával, valamint a büszke és meghatódott szülőkkel
Forrás: Beküldött fotó

Mint minden végzősnek, nekem is disszertációt kellett készítenem – kezdte Rita. – Az én munkám a magyar tetoválóművészekre, illetve a tetoválás kultúrájára fókuszált szociológiai szemszögből. Ehhez természetesen rengeteg szakirodalmat olvastam és a témakört a helyszínen is tanulmányoztam. Öt hetet töltöttem megfigyeléssel tetoválószalonokban a nyári szünidőmben, aztán interjúkat is készítettem a tetoválóművészekkel. Egyébként nekem is van tetoválásom, a bal oldalamon látható a lándzsát tartó Pallasz Athéné egy bagoly társaságában.

A különleges disszertáció tetszett a bírálóknak, akik első körben a legjobb érdemjegyet adták a munkára. A második körben viszont felülvizsgálták döntésüket és egy százalékkal megrövidítették a korábbi értékelést.

Kicsit nehéz erről beszélnem – folytatta a szekszárdi fiatal, aki joggal sorolható a maximalisták táborába. – Ugyanis ez az egyetlen százalék levonás azt jelentette, hogy a legjobb osztályzat helyett a második legjobbat értem el – magyarra lefordítva ötös helyett négyes lettem.

Aki mindenből mindig a legtöbbet szeretné kihozni, ilyen malőrön nehezen teszi túl magát; de azért nem kétséges, hogy rengetegen joggal irigyelhetik azt a bizonyos négyes minősítésű – így is szenzációs teljesítményt magában foglaló – Cambridge-i diplomát Pataki Ritától. Magának az oklevélátadásnak a több évszázados hagyományoknak megfelelően a Senate House épülete adott otthont. Jellegzetes talár – azaz palást –, a hozzá tartozó, négyszögletű fejfedővel, a talár sapkával – ez volt az öltözék. A szigorú előírások a talár alatt viselhető szoknya hosszát is szabályozzák; emellett megkövetelik a festetlen körmöket is. 

A ceremónia latinul zajlott, eközben meg kellett fognom a latinul beszélő hivatalosság ujját. Miután levette a sapkáját, elengedhettem a kezét és térdre ereszkedtem a college igazgatója előtt – engedett betekintést Rita az emelkedettség érzését kiváltó szertartás menetébe. – Hogy mit éreztem eközben? Először is izgultam, feszülten figyeltem arra, nehogy elakadjak a szoknyámban és orra essek. Mikor ettől a félelemtől néha elvonatkoztattam, nehéz volt elhinnem, hogy vége. De azért persze elhittem, és boldog voltam, hogy Cambridge-i diplomás lány vagyok!

Egyébként valóban vége? A nyári hónapokat a szekszárdi fiatal idehaza, tehát a megyeszékhelyen, otthonában, szülei társaságában tölti. Pihen, szépirodalmat olvas végre a saját örömére. Emellett lélekben készül az angliai visszaútra – a három évnek vége, de az ősz meghozza a folytatást. Ugyanis Pataki Rita újabb egy tanévet tölt az egyetemen, belevágva a master képzésbe. Tanulmányai tárgyának a kriminológiai kutatást választotta; azért éppen ezt, mert ez érdekli és innen lehet továbblépni a doktori szintre. Például Cambridge-ben, avagy Oxfordban, avagy a világ bármely más elit egyetemén.

Aranykönyvben is szerepel a neve

Az 1993-ban Szekszárdon született Rita már Cambridge előtt sem akármilyen életpályát mondhatott magáénak. A 2008/09-es tanévben cserediákként jutott el Finnországban, Savonlinna településre. Később, 2011 augusztusában Franciaországban, a bezonsi könyvtárban dolgozott önkéntesként. Az Egyesült Államokba, Los Angelesbe, szüleivel utazott. Neve Szekszárd Aranykönyvében is szerepel: „Pataki Rita a Garay János Gimnázium Garay Emlékéremmel elismert, 2012-ben érettségizett tanulója tanulmányi eredményével, céltudatos munkájával, motiváltságával elérte, hogy a város történetében először nyert felvételt a híres Cambridge-i egyetemre.”

Kikapcsolódás

Cambridge alapvetően a tanulásról szól, de azért a hallgatóknak jut idejük némi kikapcsolódásra is. A kollégiumok (Rita a Lucy Cavendish College diákja volt) több száz társasággal várják az érdeklődőket. Ezekben a közösségekben megannyi hobbinak lehet hódolni, a politikától kezdve a művészeteken át a sportig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában